331
Κούρδοι διαδηλωτές μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου | REUTERS

Επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σε γερμανικές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:10
Κούρδοι διαδηλωτές μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου
|REUTERS

Επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σε γερμανικές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:10

Η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «μετριοπάθεια» μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ανάμεσα σε μέλη της κουρδικής και της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας.

«Εχουμε την ευθύνη να φροντίσουμε αυτή η σύγκρουση να μην γίνει μια σύγκρουση μέσα στην κοινωνία μας και να μην γίνει απειλή για την ειρηνική συνύπαρξή μας», δήλωσε η επίτροπος της κυβέρνησης για την ένταξη Ανέτε Βίλντμαν-Μάουτς.

«Γι’ αυτό αναμένω από όλα τα μέρη, ιδιαίτερα από τις οργανώσεις μεταναστών και τις θρησκευτικές κοινότητες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στη μετριοπάθεια», πρόσθεσε η αξιωματούχος την επομένη των συμπλοκών στη Χέρνε, στη δυτική Γερμανία.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, πορεία περίπου 350 κούρδων διαδηλωτών στο κέντρο της εργατούπολης αυτής πέρασε μπροστά από ένα καφέ με τούρκους ιδιοκτήτες.

Οι διαδηλωτές «προκλήθηκαν τότε από χειρονομίες» που έκαναν προς το μέρος τους πρόσωπα τα οποία κάθονταν στο καφέ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.

«Στη συνέχεια διαδηλωτές επιτέθηκαν στο καφέ προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πορεία έγινε και πάλι στόχος λίγο μακρύτερα, όταν από άλλο κατάστημα με τούρκους ιδιοκτήτες εκτοξεύθηκε ένα μπουκάλι.

Η ατμόσφαιρα «υπερθερμάνθηκε», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κατάστημα, στο οποίο προκάλεσαν μερικές καταστροφές. Ενας πελάτης τραυματίσθηκε, όπως και ένας αστυνομικός.

Συνολικά τραυματίσθηκαν ελαφρά πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι ασφαλώς ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο όμως δεν «δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μια τέτοια διάθεση για βία και επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αστυνομίας της γειτονικής πόλης Μπόχουμ.

Στο Βερολίνο, ένας 30χρονος Τούρκος που φορούσε σακάκι διακοσμημένο με την τουρκική σημαία δέχθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 15 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι δράστες μιλούσαν «γερμανικά και αραβικά», σύμφωνα με το θύμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο.

Η κουρδική κοινότητα έχει καλέσει σε μια μεγάλη εθνική διαδήλωση το Σάββατο στην Κολωνία, όπου αναμένονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Στη Γερμανία ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Κούρδοι, πολλοί προερχόμενοι από την τουρκική επικράτεια. Η χώρα αριθμεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής εθνικότητας ή προέλευσης.