388
Ρωσικές και συριακές σημαίες σε στρατιωτικά οχήματα κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων | REUTERS

Πούτιν καλεί Ερντογάν στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 12:52
Ρωσικές και συριακές σημαίες σε στρατιωτικά οχήματα κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων
|REUTERS

Πούτιν καλεί Ερντογάν στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 12:52

Τον Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στη Μόσχα ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνομιλία το βράδυ της Τρίτης.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία, όπου η Αγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης «την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Δημοκρατίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πούτιν και Ερντογάν σε παλιότερη συνάντησή τους

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti πως η επίσκεψη του Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος Οκτωβρίου», χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

Η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνία και να την εφαρμόσουν, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας από το Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Η Ρωσία έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, διατηρώντας περιπόλους σε περιοχές ανάμεσα σε τουρκόφιλους σύρους αντάρτες και κούρδους μαχητές.

Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ

Στο μεταξύ, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...