274
O Ερντογάν με την Τσιλέρ σε παλαιότερη συνάντησή τους | YouTube

Θα προλάβει να δει Δένδια ο Τσαβούσογλου; Φήμες για Τανσού Τσιλέρ στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 17:01
O Ερντογάν με την Τσιλέρ σε παλαιότερη συνάντησή τους
|YouTube

Θα προλάβει να δει Δένδια ο Τσαβούσογλου; Φήμες για Τανσού Τσιλέρ στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 17:01

Καθώς οι κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία από τις καρατομήσεις και την αλλοπρόσαλλη πολιτική Ερντογάν (εδώ) συνεχίζονται, συντηρείται στη γείτονα και η φημολογία περί επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, από τον οποίον κατά πληροφορίες δεν θα  μείνει αλώβητος ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, σε άρθρο του την Τρίτη ο γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας Sözcü, Ραχμί Τουράν, μιλά για «παράξενες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ», σύμφωνα με τις οποίες, στον πιθανό ανασχηματισμό, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αντικατασταθεί από την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ (από το 1996 έως το 1997 είχε διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών).

Ο Τουράν αιτιολογεί την κίνηση-επιλογή αυτή του Ερντογάν με το επιχείρημα ότι η Τσιλέρ έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με το -μουδιασμένο πάντως αυτή την περίοδο- τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ, οπότε ίσως και να ανοίξει ένα «παράθυρο» επικοινωνίας με τη διοίκηση Μπάιντεν (και ενώ ο τούρκος πρόεδρος ακόμα περιμένει έστω ένα τηλεφώνημα από τον αμερικανό ομόλογό του).

Στη λίστα με τους πιθανούς διαδόχους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φιγουράρει επίσης το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία, Ιμπραχήμ Καλίν, που πρόσφατα άλλωστε «καπέλωσε» τους διπλωμάτες του τουρκικού υπ. Εξωτερικών στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ της Πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια (εδώ), ενώ περίπου μία εβδομάδα αργότερα πραγματοποιείται η άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία, με ορατό το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να μην έχει απέναντί του τον «φίλο Μεβλούτ» αλλά τον/την διάδοχό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...