Τέμπη: «Σύντομα» η εισαγγελική απόφαση για την εκταφή της σορού του Ντένις Ρούτσι
Τέμπη: «Σύντομα» η εισαγγελική απόφαση για την εκταφή της σορού του Ντένις Ρούτσι
Στην εκτίμηση ότι οι εισαγγελικές αρχές θα εξετάσουν σύντομα το ζήτημα της εκταφής της σορού του γιου του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι, Ντένις, που έχασε τη ζωή του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ERTnews Radio 105,8, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
«Νομίζω, με καθαρό τρόπο, η ανακοίνωση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (…) λέει ότι αίτημα ευθύ για να γίνει η ταυτοποίηση της σορού, δηλαδή για να δούμε αν είναι το παιδί αυτού του ανθρώπου, δεν έχει υποβληθεί, όμως, λέει ο Εισαγγελέας ότι μπορεί ενδεχομένως η εισαγγελική αρχή να εκτιμήσει ότι στην εξώδικη δήλωση που έστειλε ο κ. Ρούτσι υπάρχει μία έστω έμμεση αναφορά σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή της ταυτοποίησης της σορού και κατά συνέπεια η εισαγγελική αρχή θα το εξετάσει και θα απαντήσει σύντομα.
»Η εκτίμηση που έχω, με βάση και αυτά που διαβάζω σήμερα, είναι ότι όντως οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν γρήγορα σε αυτό», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης για να συμπληρώσει ότι «με βάση το νομικό περιθώριο που περιγράφει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι, να γίνει η ζητούμενη εκταφή, έστω και με έμμεσο τρόπο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι το παιδί του ανθρώπου αυτού».
Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα, ο υπουργός απάντησε καταφατικά:
«Εκτιμώ ναι, γιατί ο Εισαγγελέας το λέει αυτό στην ανακοίνωσή του. Δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις αυτές. Εγώ διαβάζω και προσπαθώ να ερμηνεύσω τη δήλωση του κυρίου Εισαγγελέα. Εκεί λοιπόν λέει, ότι οι εισαγγελικές αρχές, εφόσον εκτιμήσουν ότι υπάρχει έστω έμμεσο αίτημα για να διαπιστωθεί αν είναι το παιδί, τότε θα προχωρήσουν άμεσα. Αρα νομίζω θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα τελικά πώς κινείται η Εισαγγελία».
«Οι εισαγγελικές αρχές και οι δικαστικές αρχές της Λάρισας που είναι οι μόνες αρμόδιες να αποφασίζουν για όλα αυτά τα ζητήματα, ό,τι αίτημα υπάρχει, το απαντούν με το δικαστικό τρόπο. Δεν το απαντούν στα κανάλια. Το απαντούν με τις αποφάσεις τους. Κατά συνέπεια λοιπόν, ό,τι αίτημα υποβάλλεται θα απαντηθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.
Οσον αφορά τις κατηγορίες των οποίων γίνεται αποδέκτης η κυβέρνηση, ότι «πετάει την μπάλα» στη Δικαιοσύνη, όταν σε άλλες περιπτώσεις στην ίδια υπόθεση υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως όταν ζήτησε να αναβαθμιστεί η έρευνα, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι «η αναβάθμιση της έρευνας εκεί, δεν οφείλεται σε καμία επιστολή κανενός».
«Η αναβάθμιση της έρευνας –εξήγησε– έγινε ταχύτατα από τον Εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας, τότε από τον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών Λάρισας, συνεκλήθη αυτόματα και οι 20 εφέτες της Λάρισας επέλεξαν ως ανακριτή τον κ. Μπακαΐμη. Κατά συνέπεια λοιπόν, όλα αυτά στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία επίδραση επάνω στη διαδικασία που εξελίχθηκε εκεί», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του.
«Στις μεγάλες υποθέσεις», θέλησε να υπενθυμίσει ο κ. Φλωρίδης, «δηλαδή στις μεγάλες ποινικές υποθέσεις που έζησε η χώρα όλα τα χρόνια, οι Εισαγγελείς των Εφετών σε όλες τις περιπτώσεις, ζήτησαν να συγκληθούν οι ολομέλειες των Εφετών στις κατά τόπους εφετειακές περιφέρειες, οι οποίες όλες, μα όλες αποφάσισαν να βάλουν εφέτη ανακριτή. Αρα, λοιπόν, το πώς αναβαθμίζεται μια έρευνα συνδέεται αποκλειστικά με τη βαρύτητα του διερευνώμενου θέματος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
