381
| In Time News / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τέμπη: Στο μικροσκόπιο και η δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο το 2017

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 18:59
|In Time News / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τέμπη: Στο μικροσκόπιο και η δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο το 2017

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 18:59

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δικαστικές έρευνες στη Λάρισα για την αναζήτηση των υπευθύνων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ αναμένονταν οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Παράλληλα, ο Εεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο το 2017 προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε τη δικογραφία για να μελετήσει το σκέλος εκείνο που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες.

Κι αυτό διότι οι τότε καταγγελίες μιλούσαν για «άθλιες συνθήκες» στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες δεν ερευνήθηκαν το 2017 και ίσως κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει τώρα.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος θα εξετάσει, αν κριθεί αναγκαίο, να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 μετά τα νέα δεδομένα της τραγωδίας στα Τέμπη, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Αδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Ενας μηχανοδηγός είχε παραπεμφθεί σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Στις 10.10.2022, συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

«Εφοδος» της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε ΟΣΕ και Hellenic Train

Στο μεταξύ, στοιχεία και τεκμήρια τα οποία αφορούν τις διαδικασίες ασφαλείας ζήτησε και έλαβε τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από την Ηellenic Train κλιμάκιο αξιολογητών της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Πρόκειται για ηχογραφήσεις, ηχητικές συνομιλίες, στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση των σταθμαρχών, τα οποία θα αξιολογηθούν προκειμένου να συσταθεί άμεσα το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΡΑΣ ανανμενόταν να σταλούν στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...