299
O Σαρλ Μισέλ στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Αλλαξε αιφνιδιαστικά την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – πρώτα η συζήτηση για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 18:48
O Σαρλ Μισέλ στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών
| Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Αλλαξε αιφνιδιαστικά την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – πρώτα η συζήτηση για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 18:48

Μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όλοι γνώριζαν ότι το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα συζητείτο στο δείπνο των 27, κάπως σαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Ομως σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε πρώτο στο τραπέζι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλυτές ανέφεραν πως η κίνηση του Μισέλ υπαγορεύτηκε από τον φόβο άσκησης βέτο από την Κύπρο στο πολυαναμενόμενο κείμενο των 27 κατά της Λευκορωσίας, αν προηγουμένως δεν είχε ικανοποιηθεί η Λευκωσία στο ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με βάση το πρόγραμμα, πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής θα ήταν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και μετά το θέμα της Λευκορωσίας, η οποία από τις 9 Αυγούστου και την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών ανησυχιών.

Ομως τελικά το ζήτημα της Τουρκίας ήρθε μπροστά. Οπως εξήγησε ο Ντέιβιντ Χέρτσενχορν του Politico, μετά τις διμερείς επαφές που είχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Μισέλ αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ομοφωνία σε ενέργειες κατά του Λουκασένκο, αν προηγουμένως δεν είχε συζητηθεί το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως δε αν δεν υπήρχε πρώτα μια ικανοποίηση της Κύπρου.εντωμένο σχοινί- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στο τραπέζι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Τουρκίας και της Λεκορωσίας.

Σύμφωνα με το Politico μάλιστα, πρώτη το λόγο έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως προσερχόμενη στη Σύνοδο νωρίτερα είχε δηλώσει πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», για να προσθέσει πως δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...