589
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ως υπ. Οικονομικών, Στο Υπουργικό όμως έδρασε ως βουλευτής Φθιώτιδας... | Stelios Misinas / EUROKINISSI / POOL / SOOC

Μετασεισμοί από το τοπικιστικό «μπαϊράκι» Σταϊκούρα για τo Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 15:19
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ως υπ. Οικονομικών, Στο Υπουργικό όμως έδρασε ως βουλευτής Φθιώτιδας...
|Stelios Misinas / EUROKINISSI / POOL / SOOC

Μετασεισμοί από το τοπικιστικό «μπαϊράκι» Σταϊκούρα για τo Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 15:19

Πολιτικές διαστάσεις και πέρα από τα στενά όρια του κυβερνητικού σχήματος πήρε η ηχηρή διαφοροποίηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (εδώ), ο οποίος κατά το τηλε-Υπουργικό της Τετάρτης εξέφρασε τη διαφωνία του με τα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση υφιστάμενης δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στις Θερμοπύλες.

Το γεγονός ότι ο κ. Σταϊκούρας φρόντισε να φανεί ότι υπερασπίζεται πρωτίστως τα «συμφέροντα» της εκλογικής του περιφέρειας, της Φθιώτιδας, εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής, ότι επέλεξε δηλαδή να σταθεί απέναντι σε σχέδια της κυβέρνησης, στην οποία κατά τα άλλα ο ίδιος αποτελεί κορυφαίο υπουργό, είναι ασφαλώς από μόνο του ένα σημαντικό ζήτημα, που θα πρέπει να το εξετάσει κατ’ αρχάς ο Πρωθυπουργός.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε την Τετάρτη στους υπουργούς του για συλλογική ευθύνη και αποκήρυσσε τα προσωπικά παιχνίδια ορισμένων εξ αυτών, ο κ. Σταϊκούρας είχε σπεύσει, υπό την ιδιότητα του βουλευτή Φθιώτιδας προφανώς, να εκφράσει στο ίδιο τηλε-Υπουργικό τη διαφωνία του για το συγκεκριμένο hot spot. Και αν αυτά γίνονται, συζητούνται, στο πλαίσιο ενός υπουργικού συμβουλίου, το ενδιαφέρον είναι ότι ακολούθως ο κ. Σταϊκούρας φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη διαφοροποίησή του με τα σχέδια του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέγραψε το ζήτημα και την παρέμβασή του στο τηλε-Υπουργικό, και γνωστοποίησε ότι απαιτεί όχι μόνο την αναίρεση της απόφασης αναβάθμισης της συγκεκριμένης δομής (έχει δημιουργηθεί από το 2016 στις Θερμοπύλες και συζητείται να επεκταθεί στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου), αλλά και το σταδιακό κλείσιμό της! Και όλα αυτά ενώ είναι διαπιστωμένη ήδη από πέρυσι η δυσκολία της κυβέρνησης να πείσει τοπικούς παράγοντες στην ηπειρωτική χώρα να αναλάβει ένα μέρος από το δυσφάσταχτο βάρος από το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό που δέχονται τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. 

Την εύλογη απορία τού πώς θα πείσει πια η κυβέρνηση τους τοπικούς παράγοντες όταν οι ίδιοι υπουργοί της εμφανίζονται σε τέτοιο βαθμό απρόθυμοι να στηρίξουν τον όλο σχεδιασμό, έσπευσε να διατυπώσει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας και αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ρώτησε τον Γιώργο Κουμουτσάκο, αν. υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Πώς είναι δυνατόν να ζητάμε την αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους μας όταν δεν είμαστε ικανοί να τη διασφαλίσουμε, εμείς οι ίδιοι, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης;».

Η ερώτηση του κ. Καμίνη ακολούθησε ανακοίνωση του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τα όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. Πορεύεται με λαϊκισμό και προπαγάνδα παντού. Δεν θα γλίτωνε η διαχείριση του Προσφυγικού. Η δημοσιοποίηση των διαφωνιών του κ. Σταϊκούρα στις αποφάσεις του κ. Μηταράκη είναι πρωτοφανές γεγονός που καταδεικνύει το ενδοκυβερνητικό μπάχαλο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τους υπουργούς της. Πώς θα πείσει τοπικούς βουλευτές και αυτοδιοικητικούς;

» Η αδιαφάνεια στο σχεδιασμό και η λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” συγκρούονται με το “κατόπιν ενεργειών μου” υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων παραγόντων του κυβερνητικού κόμματος. Ο κόσμος βρίσκεται στο 2020 και το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας στο 1960», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Το θέμα απασχόλησε και το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών καθώς ρωτήθηκε σχετικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία απάντησε:

«Οντως συζητήθηκε από τον κ. Σταϊκούρα το θέμα που αφορά την επέκταση της δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες. Είναι σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μηταράκη. Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι εξαρχής, σε ό,τι αφορά τις δομές, η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον υπάρξει εναλλακτική, πρόταση στον Νομό Φθιώτιδας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...