434
Eκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να εκκενώσουν καταυλισμό κοντά στη Ράφα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των Ισραηλινών | REUTERS/Hussam Al Masri

Ράφα: «Μετρημένη διεύρυνση» των επιχειρήσεων αποφάσισε ο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 19:34
Eκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να εκκενώσουν καταυλισμό κοντά στη Ράφα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των Ισραηλινών
|REUTERS/Hussam Al Masri

Ράφα: «Μετρημένη διεύρυνση» των επιχειρήσεων αποφάσισε ο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 19:34

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την «επέκταση» της στρατιωτικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη νότια πόλη της Γάζας. Την είδηση αυτή μετέδωσε ο ιστότοπος Axios το απόγευμα της επομένης, επικαλούμενος πολλαπλές πηγές με γνώση των κινήσεων της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα αναμετέδωσαν την πληροφορία, η οποία δεν διαψεύσθηκε από την ισραηλινή πλευρά.

Εκτός των άλλων, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έδωσε εντολή στους ισραηλινούς διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Δύο από τις πηγές του αμερικανικού Μέσου υποστήριξαν ότι η πρώτη από τις δύο αποφάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου αφορά σε μια «μετρημένη διεύρυνση» των επιχειρήσεων που δεν ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» του Μπάιντεν.

Μία τρίτη πηγή εξέφρασε διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την επόμενη κίνηση του Τελ Αβίβ ως ακόμη ένα «φάουλ».

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ επιμένει στον ισχυρισμό ότι η Ράφα αποτελεί ένα από τα τελευταία ισχυρά προπύργια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και στην αναγκαιότητα, επομένως, να μην καταθέσει τα όπλα, ιδίως εφόσον η Χαμάς δεν ικανοποιεί τους όρους του για μία εκεχειρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό μας και αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν, και ενωμένοι. Αν πρέπει να μείνουμε μόνοι, θα μείνουμε μόνοι. Εχω ήδη πει ότι αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια. Αλλά έχουμε στη διάθεσή μας πολλά περισσότερα από τα νύχια μας» διεμήνυσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νέα έκκληση Γκουτέρες για να αποφευχθεί μία «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή»

Την ίδια ώρα, και με φόντο την αναχώρηση των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιούσε εκ νέου πως μία χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε «σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους ντόπιους καθώς ο λιμός απειλεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι.

Η κατάσταση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας είναι «στην κόψη του ξυραφιού», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για τερματισμό του πολύμηνου πολέμου.

Νωρίτερα την Παρασκευή το Ισραήλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Ράφα, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP και άλλων Μέσων.

Εκτός των άλλων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτές εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν ήδη ωθήσει 110.00 ανθρώπους σε φυγή, υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...