220
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, εμφανώς προβληματισμένος. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει προς την ύφεση | REUTERS/Lisi Niesner

Σύννεφα για τη Γερμανία: Υφεση 0,4% προβλέπει για το 2023 ο Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 09:41
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, εμφανώς προβληματισμένος. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει προς την ύφεση
|REUTERS/Lisi Niesner

Σύννεφα για τη Γερμανία: Υφεση 0,4% προβλέπει για το 2023 ο Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 09:41

Είναι ένα σοκ. Για τη Γερμανία, που η στιβαρή οικονομία της είναι στοιχείο συλλογικής αυτογνωσίας και υπερηφάνειας, οι προβλέψεις που κυκλοφόρησαν για το 2023 συνιστούν ως και εθνική ταπείνωση. Σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας Bild, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 8% για την επόμενη χρονιά.

Στο σχετικό παρασκευιάτικο δημοσίευμα, η κεντροδεξιά ταμπλόιντ επικαλείται τις «φθινοπωρινές» κυβερνητικές προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την προσεχή Τετάρτη (12η Οκτωβρίου).

Τα προγνωστικά αυτά, λίγο ως πολύ, συμβαδίζουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα την 29η Σεπτεμβρίου πέντε γερμανικά ινστιτούτα (DIW, IFO, IFW, IWH και RWI) στη φθινοπωρινή έκθεσή τους: προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 μετά την ανάπτυξη 1,4% με την οποία αναμένουν να κλείσει η χρονιά και πληθωρισμό 8,8% την επόμενη χρονιά από 8,4% φέτος.

Η επιστροφή της Γερμανίας σε ύφεση, τρία χρόνια μετά την καταστροφή της πανδημίας της Covid-19 και αυτή τη φορά λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι πολύ ανησυχητική, καθώς πολλοί φοβούνται την έναρξη ενός φαύλου κύκλου που θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες της Ευρώπης, με αύξηση της ανεργίας και στασιμοπληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Bild, η οποία γενικά θεωρείται καλά πληροφορημένη, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση Σολτς ως υπουργός των Πρασίνων, προβλέπει επίσης μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας το 2023, στο 5,4%, από 5,2% φέτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...