859
Μήνυμα σαφές και αυστηρό από τον Αρχιεπίσκοπο για την εργαλειοποίηση σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και της ίδιας της πίστης | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε και ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος!

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 11:32
Μήνυμα σαφές και αυστηρό από τον Αρχιεπίσκοπο για την εργαλειοποίηση σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και της ίδιας της πίστης
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε και ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος!

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 11:32

Στη σκιά των πρόσφατων λεκτικών και όχι μόνο επιθέσεων σε βάρος βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης λόγω της προώθησης και ψήφισης του νόμου για την ισότητα στον γάμο (βλ. γάμος και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέλαβαν προσωπικά την επαναπροσέγγιση Κράτους-Εκκλησίας, με την κοινή παρουσία  σε δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι Βοιωτίας –ένα έργο ζωής για τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και λίγα μόλις 24ωρα μετά το «κήρυγμα» του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, από το βήμα της Βουλής, με τις απειλές-προειδοποιήσεις εν όψει Μεγάλης Εβδομάδας (εδώ) προς τους βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Αρχιεπίσκοπος επεφύλαξε μία ηχηρή απάντηση, με αποδέκτες όχι μόνο τον κ. Βελόπουλο, αλλά και όσους, εντός και εκτός κοινοβουλίου, επιμένουν να εργαλειοποιούν πολιτικά ζητήματα πίστης.

«Αυτές οι ημέρες είναι άγιες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες. Εχουμε τις σταθερές γραμμές μας, το Ευαγγέλιο και τον Λόγο του Θεού, και δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός», ξεκαθάρισε ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, απορρίπτοντας λογικές «χριστιανόμετρου».

«Η Εκκλησία μας καλεί όλους, για ποιον λόγο; Ο ένας να αγαπάει τον άλλο, να σέβεται ο ένας τον άλλον και να προσπαθεί να κάνει αγώνα μαζί και με τους άλλους. Τώρα ποιος είναι αυτός ο αγώνας. Από εδώ κρίνεται το τι πιστεύει. Πού αποβλέπει, τι θέλει. Αυτή είναι και η διαφορά μας πολλές φορές. Αυτός που αποβλέπει στο δικό του συμφέρον βλέπει τα πράγματα κατά τη δική του άποψη και σε αυτούς είμαστε και εμείς πολλές φορές. Αλλά υπάρχει ο λόγος του Θεού, υπάρχει η Εκκλησία η οποία λέει: Δεν κάνω διακρίσεις. Και ο αμαρτωλός και αυτός που φταίει και αυτός που αγωνίζεται είναι δικό μου παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός, αλλιώς τα βλέπει ο πιστός, αλλιώς τα βλέπει αυτός που δεν πιστεύει τίποτα», είπε αρχικά στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν και ερωτηθείς για το «ιερό κήρυγμα» Βελόπουλου από το βήμα της Βουλής, πρόσθεσε χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών:

«Εμείς θα θέλαμε να είμαστε στον χώρο που αγαπάμε όλους τους ανθρώπους. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Εχουμε τις σταθερές γραμμές μας. Το Ευαγγέλιο, τον λόγο του Θεού, τις θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις, δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός».

Σε παρεπόμενη ερώτηση για αν υπάρχει «χριστιανόμετρο», ο Αρχιεπίσκοπος αρκέστηκε να πει ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία.

«Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά», θέλησε να συμπληρώσει με αφορμή τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο.

«Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Ας μου τα πει οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός. Κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος για τη διαφωνία που υπάρχει αναφορικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κοινής επίσκεψης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, αρχικά μετέβησαν στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και αμέσως μετά στον Παιδικό Σταθμό «Ζωοδόχος Πηγή», για να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους στο Κέντρο Γεροντολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι.

Στις δηλώσεις στον Παιδικό Σταθμό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη θεσμική συνεργασία Κράτους-Εκκλησίας.

«Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας θεσμικά ήταν,είναι και παραμεινει στενή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. για να συμπληρώσει λέγοντας ότι  «μπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για αγάπη και σεβασμό είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».

Κλείνοντας και αφού συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προσβλέπουμε στο κοινωνικό αποτύπωμα της εκκλησίας που συμπληρώνει τις κρατικές δομές, την κρατική πρόνοια».

«Ανάχωμα σε όσους καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη»

Από τη Βοιωτία, ο Πρωθυπουργός ζήτησε με τη σειρά του να «στήσουμε ένα ανάχωμα σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται την χριστιανική πίστη».

«Λες και κάποιοι είναι περισσότερο Χριστιανοί από κάποιους άλλους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα που διχάζουν τους Ελληνες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εδικά σε μια συγκυρία που πρέπει να είμαστε ενωμένοι, μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά δεν είμαστε εχθροί. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά ούτε θα βριζόμαστε, ούτε θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια», παρατήρησε με αφορμή και τις πρόσφατες θλιβερές εικόνες στη Βουλή.

Ενοχλήθηκε ο Βελόπουλος

Εμφανώς ενοχλημένος από την απάντηση του Αρχιεπισκόπου, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έφθασε στο σημείο να του απαντήσει με νέες «νουθεσίες» και υποδείξεις:

«Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας. Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μάς βρίσκει απολύτως σύμφωνους: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην Ιεραρχία. Όπως και η Ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», θέλησε να επισημάνει στην απάντησή του ο κ. Βελόπουλος που μετά τις προειδοποιήσεις προς μέλη του κοινοβουλίου πέρασε στις υποδείξεις προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...