421
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά, το βράδυ του Σαββάτου | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο πλευρό των αστέγων του Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 22:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2022, 23:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά, το βράδυ του Σαββάτου
|ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο πλευρό των αστέγων του Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 22:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2022, 23:02

Kοντά στους αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, μια από τις πιο κρύες ημέρες αυτού του χειμώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τους αστέγους —οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την συνάντησή τους—για όλα όσα τους απασχολούν και αναζητούν λύση.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, οι άστεγοι ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο κ. Σταμάτης βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους. «Εδώ είμαστε οικογένεια κ. Πρόεδρε», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ένας από τους ανθρώπους που διαμένουν στο σημείο μιλώντας για τη διαδρομή ανθρώπων με καταγωγή από διάφορες περιοχές της χώρας, από τα Τζουμέρκα ως την Κεφαλονιά, και την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων που διένειμαν στο σημείο ζεστά γεύματα, κουβέρτες και προσέφεραν τις καλές τους υπηρεσίες καθώς και τους γιατρούς από τους «Γιατρούς του Κόσμου» που βρίσκονται δίπλα στους αστέγους προσφέροντας υγειονομικό υλικό και ιατρική βοήθεια.

Συζήτησαν, επίσης και για τη διαδικασία του εμβολιασμού, με τον Πρωθυπουργό να δεσμεύεται πως θα έχουν άμεσα συνάντηση με μονάδα εμβολιασμού και τον Σωτήρη Τσιόδρα γι’ αυτούς που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε, επίσης, με αστυνομικούς και λιμενικούς που εκτελούν τη βάρδια τους και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους αστέγους

Στην Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους τίθεται ως στόχος η εξάλειψη της αστεγίας ως το 2025-2026 ενώ ξεκινά η καταγραφή τους σε όλη την επικράτεια στο μητρώο αστέγων. Ταυτόχρονα, με το ειδικό πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία», σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται εξασφάλιση στέγης και δημοτικής εργασίας. Σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 600 νοικοκυριά.

Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών ύψους 700-750 ευρώ.

Τονίζεται, τέλος, πως ο πληθυσμός που φιλοξενείται σε δομές αστέγων (Δεκέμβριος 2021) είναι 630 άτομα, ενώ 76 είναι σε διαδικασία εισαγωγής. Στο αντίστοιχο διάστημα, ένα χρόνο πριν, ήταν 732 και 59 αντίστοιχα. Από τους 630 φιλοξενούμενους, 525 είναι εμβολιασμένοι και 19 σε διαδικασία εμβολιασμού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News