459
Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν στο αεροδρόμιο, καθώς και το καλωσόρισμα του από τον Λουκασένκο | Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Στο Μινσκ ο Πούτιν εν μέσω φόβων για νέα επίθεση στην Ουκρανία από τον Βορρά

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:07
Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν στο αεροδρόμιο, καθώς και το καλωσόρισμα του από τον Λουκασένκο
|Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Στο Μινσκ ο Πούτιν εν μέσω φόβων για νέα επίθεση στην Ουκρανία από τον Βορρά

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:07

Στο Μινσκ έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω φόβων του Κιέβου ότι ο ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να πιέσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας και στενό του σύμμαχο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, να συμμετάσχει σε μια χερσαία επίθεση στην Ουκρανία, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στον πολύμηνο πόλεμο. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο Πούτιν έφτασε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Λουκασένκο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η  Telegraph φάνηκε ωστόσο να συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανικής πλευράς. Η βρετανική εφημερίδα έγραψε στο σχετικό ρεπορτάζ της ότι «στην πρώτη επίσκεψή του στη Λευκορωσία εδώ και τρία χρόνια, ο ρώσος πρόεδρος συνοδεύεται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αλεξάντρ Λουκασένκο» στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.

Θύμισε, δε, ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση οπισθοφυλακής για την αποτυχημένη τους επίθεση στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, και  πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται δραστηριότητα τόσο των ρωσικών όσο και των λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η Ρωσία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας», έγραψε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ναταλίγια Βασίλιεβα, όμως «της επίσκεψης του Πούτιν προηγήθηκε μία έντονη κινητικότητα» στη χώρα «συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και φέρεται να ολοκληρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας».

Ανεξάρτητοι λευκορώσοι δημοσιογράφοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός της πατρίδας τους μετέδωσαν την πληροφορία ότι την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία μετακίνησε στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 80 οχημάτων προσωπικού, στη χώρα.

Επιπλέον, λίγη ώρα πριν από την άφιξη του Πούτιν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προανήγγειλε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λεκουρωσία, στο έδαφος της τελευταίας.

Πέρα από την αξιοποίηση της χώρας ως βάση των στρατευμάτων του ή την αξιοποίηση του στρατού της, θα  μπορούσε ο ρώσος πρόεδρος να θέλει και κάτι άλλο από το Μινσκ; Η Βασίλιεβα απάντησε θετικά: «Η χώρα του Λουκασένκο διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα όπλων σοβιετικής κατασκευής το οποίο η Μόσχα θα αγωνιά να πάρει στα χέρια της, καθώς το δικό της οπλοστάσιο έχει εξαντληθεί σε σημαντικό βαθμό κατά τους εννέα μήνες του πολέμου».

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Λευκορωσία | Russian Defence Ministry Press Service

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να δηλώσει στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, και χαρακτήρισε «ανόητους και αβάσιμα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θέλει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –όπως αποκαλεί την εισβολή η ρωσική πλευρά– στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ότι η χώρα του «προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια», προσθέτοντας ότι η προστασία των συνόρων με τη Ρωσία, καθώς και με τη Λευκορωσία, παραμένει προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...