436
|

Στο Καρά Τεπέ η νέα -προσωρινή- «Μόρια» – με ελικόπτερο η μεταφορά των σκηνών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19

Στο Καρά Τεπέ η νέα -προσωρινή- «Μόρια» – με ελικόπτερο η μεταφορά των σκηνών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19

Πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, στήνεται ο νέος προσωρινός καταυλισμός για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν μία ακόμη δύσκολη ημέρα στον δρόμο μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια.

Από νωρίς το πρωί μεταφέρονται με ελικόπτερα σκηνές και άλλο υλικό για το στήσιμο του καταυλισμού (φωτογραφίες κάτω), ενώ με το πλοίο της γραμμής έφθασαν στη Λέσβο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. (και «Αύρες») τα οποία παρατάχθηκαν κατά μήκος του δρόμου όπου έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα οι μετανάστες.

Στόχος, να έχουν απομακρυνθεί μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον οι οικογένειες με μικρά παιδιά που ήδη έχουν στήσει πρόχειρες σκηνές σε παρακείμενα κτήματα, αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές απο την Τετάρτη.

Επιτόπου βρίσκονται και κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενώ εντός της ημέρας αναμένονται στη Μυτιλήνη χιλιάδες rapid tests για την ανίχνευση του κορονοϊού, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης (εδώ).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, «ήδη έχουν γίνει 2.000 τεστ και έχουν παραληφθεί άλλα 19.000 τεστ και αναμένονται να φτάσουν και άλλα στο νησί».

«Σκοπός είναι να μη γίνει μεγάλη διασπορά μέσα σε αυτό τον πληθυσμό και να μην υπάρξει διασπορά στον ντόπιο πληθυσμό», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ενώ για την επόμενη μέρα της καταστροφής του ΚΥΤ στη Μόρια και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κατοίκους και τις τοπικές Αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα γύρω χωριά (Παναγιούδα κ.α.) τα τελευταία 24ωρα, αλλά και για την προοπτική να στηθεί μία «νέα Μόρια», είπε:

«Δεν είναι παντού διάσπαρτοι οι μετανάστες, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, αφού γίνεται διανομή φαγητού. Θα ελεγχθούν όλοι. Μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να στεγαστούν. Πρώτα θα στεγαστούν οι οικογένειες με παιδιά.

»Το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία είναι οι τοπικοί άρχοντες, γι’ αυτό τους καλέσαμε χθες (σ.σ. την Πέμπτη). Η λύση πρέπει να είναι άμεση. Το θέμα είναι πόσους μπορεί να χωρέσει το νησί. Δεν μπορούν να φύγουν όλοι».

Οσον αφορά εξάλλου τα αίτια της πυρκαγιας που κατέκαψε τον καταυλισμό-τέρας της Μόριας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι  «δεν θα κάνουμε ανακοινώσεις αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία της έρευνας».

«Θα δώσουμε στοιχεία όταν θα έχουμε συλλήψεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπήκαν μόνες τους οι φωτιές, στόχος ήταν να καταστραφεί η δομή». «Το ένα σενάριο ήταν να καταστραφεί το καμπ και το άλλο να υποκινήθηκαν για άλλους λόγους», σημείωσε με νόημα ο Στέλιος Πέτσας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...