431
Το μεγαλύτερο λιγνιτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, στο Μπελχάτοφ της Πολωνίας η οποία πήρε... κάτι παραπάνω για να συμφωνήσει με την πράσινη ατζέντα των Βρυξελλών | REUTERS/Kacper Pempel

Στο 55% ο στόχος της Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών αερίων

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:00
Το μεγαλύτερο λιγνιτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, στο Μπελχάτοφ της Πολωνίας η οποία πήρε... κάτι παραπάνω για να συμφωνήσει με την πράσινη ατζέντα των Βρυξελλών
|REUTERS/Kacper Pempel

Στο 55% ο στόχος της Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών αερίων

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:00

Τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 αποφάσισαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΕ κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης από αυτό που ίσχυε έως σήμερα,  έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της, μέσω του Twitter, για την υιοθέτηση «μιας φιλόδοξης πρότασης για έναν νέο κλιματικό στόχο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι ένα βήμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.

«Η σημερινή συμφωνία μάς βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Η ίδια πρόσθεσε πως η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και «θα αποτελέσει την αναπτυξιακή στρατηγική μας».

Πώς ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Πολωνίας

Η συμφωνία εμποδιζόταν επί ώρες από την Πολωνία, η οποία ήθελε να επιτύχει εγγυήσεις για να λάβει οικονομικές αρωγές σε αντάλλαγμα για να κάνει «πράσινη» την οικονομία της.

Ο Μισέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες, οι οποίες ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Ερωτηθείς τι είδους διαβεβαιώσεις έλαβε η Πολωνία για να συμφωνήσει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ο Μισέλ δήλωσε: «Η κοινή βούληση είναι να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης … να εξετάσουμε το θέμα με πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης».

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ΕΕ και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα βοηθήσουν τη μετάβαση, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το κλίμα.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την Πολωνία στο ταμείο εκσυγχρονισμού και πως η χώρα θα υιοθετήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να βοηθήσει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...