375
| SOOC

Ασφαλιστικό/ Το κατά Κατρούγκαλον «ορθολογικό και δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2015, 16:24

Ασφαλιστικό/ Το κατά Κατρούγκαλον «ορθολογικό και δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2015, 16:24

Η δημόσια συζήτηση για το Ασφαλιστικό μόλις άνοιξε. Κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τους θεσμούς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωομάδας να εγκρίνει τα 2+10 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε στο να λυθεί άμεσα και η γόρδιος δεσμός του Ασφαλιστικού έτσι ώστε να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή και η πρώτη αξιολόγηση.

Εν αρχή, για την ελληνική κυβέρνηση, ήταν η ενημέρωση προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία παρέσχε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο, να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο, να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

  • Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
  • Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα.
  • Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συνεχίστηκε και αφορούσε άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, την Τετάρτη στο ΚΥΣΚΟΙΠ, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πρόταση έτσι ώστε στις προσεχείς ημέρες να υπάρξει, τελικά, έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό έχει συνδεθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα πρέπει να, αναγκαστικά, να συνδεθεί και με την έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει με επίταση οι θεσμοί, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος εάν και εφόσον δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρώτο review του νέου προγράμματος. Αρα, ο χρόνος τρέχει.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...