654
|

Η δικτατορία της FIFA

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 11 Ιουνίου 2014, 00:11

Η δικτατορία της FIFA

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 11 Ιουνίου 2014, 00:11

Ποια είναι η ελβετική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με αποθεματικό που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, που εξαναγκάζει χώρες να αλλάζουν τη νομοθεσία τους, και που καταφέρνει να απαλλαγεί από οποιεσδήποτε φορολογικές υποχρεώσεις ανεξαρτήτως των χωρών που «δρα» και των κερδών που αποκομίζει; Η απάντηση μπορεί να είναι αυτονόητη για μερικούς ποδοσφαιρόφιλους. Εμένα όμως με εξέπληξε… Είναι η FIFA.
 
Σε πρόσφατη εκπομπή του ο ταλαντούχος Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ -που έγινε ευρέως γνωστός με την εκπομπή του Τζον Στιούαρτ "The Daily Show"- ξεσπαθώνει κατά της FIFA, θυμίζοντάς μας ότι μοιάζει περισσότερο με «κακούς βγαλμένους από κινούμενα σχέδια» παρά με μια οργάνωση που προωθεί το αγαπημένο σπορ εκατομμυρίων οπαδών ανά την υφήλιο. 
 
H Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, για τους μη μυημένους, είναι κυρίως γνωστή εκτός από τη διοργάνωση του Μουντιάλ, για τα σκάνδαλα διαφθοράς που την ταλανίζουν εδώ και χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα το σκάφος της FIFA κλυδωνίζεται επικίνδυνα λόγω των αποκαλύψεων των βρετανικών Sunday Times περί χρηματισμού διαφόρων αξιωματούχων της από εκπροσώπους της υποψηφιότητας του Κατάρ. Πέρα όμως από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τι άλλο έχει κάνει αυτός ο… μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος μόνο από το Μουντιάλ της Βραζιλίας θα αποκομίσει γύρω στα 4.5 δις δολάρια;
 
Στη Νότια Αφρική (Μουντιάλ 2010), σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, εξανάγκασε τη χώρα να δημιουργήσει 56 δικαστήρια ειδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο (World Cup Courts). Η δικαιοσύνη που απονεμήθηκε στα συγκεκριμένα δικαστήρια ήταν με συνοπτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση «δύο πολιτών της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι λήστεψαν ξένους δημοσιογράφους την Τετάρτη, συνελήφθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκίνησαν να εκτίουν ποινές 15 ετών στις τοπικές φυλακές». Ακόμη όμως κι΄ αν αγνοήσουμε την καφκική αυτή απονομή δικαιοσύνης, τι αποκόμισε η χώρα από το Μουντιάλ το οποίο κόστισε πάνω από δύο δισ. δολάρια; Σχεδόν τίποτα, πέρα από μερικές αναβαθμίσεις οδικών κυρίως δικτύων, που ούτως ή άλλως τις πληρώνουν ακόμα οι Νοτιο-Αφρικανοί.
 
Στη Βραζιλία, όπου ξεκινά αύριο το Παγκόσμιο Κύπελλο, εξανάγκασαν την κυβέρνηση να ανατρέψει την ισχύουσα μέχρι πρότινος νομοθεσία που απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα -λόγω αυξημένων θανάτων οπαδών- καθώς σπόνσορας της FIFA είναι η Budweiser!! Όπως αναφέρει χαριτολογώντας ο Όλιβερ θα πρέπει μάλλον να χαιρόμαστε που δεν σπονσοράρει το Μουντιάλ κανένα καρτέλ κοκαΐνης ή εταιρία παραγωγής αλυσοπρίονων. Εξάλλου η σχέση της FIFA με τη δημοκρατία είναι τουλάχιστον… χαλαρή. Όπως δήλωσε πέρσι ο γενικός γραμματές της οργάνωσης, Ζερόμ Βαλκέ, «κάποιες φορές λιγότερη δημοκρατία είναι καλύτερη για να οργανωθεί ένα Μουντιάλ. Όταν έχεις έναν ισχυρό αρχηγό κράτους που μπορεί να αποφασίζει -όπως ίσως μπορεί να κάνει ο Πούτιν το 2018- τότε η κατάσταση είναι πιο εύκολη για τους διοργανωτές». Γιατί λοιπόν να τους νοιάζει η ευημερία των οπαδών ή των εργατών που δουλεύουν στο Κατάρ; (Υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν πάνω από 4.000 άνθρωποι για να γίνει το Μουντιάλ 2022 πραγματικότητα).
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, έξι στους δέκα Βραζιλιάνους θεωρούν -και δικαιολογημένα- ότι το Μουντιάλ είναι κακό για τη χώρα τους. Αντί να διατεθούν απαραίτητοι πόροι -όπως θα γινόταν θεωρητικά υπό άλλες συνθήκες- για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού ή του υγειονομικού συστήματος της χώρας, διατέθηκαν για τη δημιουργία γηπέδων, τα οποία μετά το πέρασμα του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα καταστούν σχεδόν άχρηστα, όπως αυτό στο Μανάους. Εξού και οι χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονται ακόμη στους δρόμους της Βραζιλίας.
 
Ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων δεν ενδιαφέρεται για τη διαφθορά που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της FIFA, ούτε θα σταματήσει να ενθουσιάζεται με την προοπτική του παγκόσμιου κυπέλλου επειδή το οργανώνει μια από τις πιο διεφθαρμένες και «γκροτέσκες» οργανώσεις στον πλανήτη που μπορεί να οδηγεί ολόκληρες χώρες σε κοινωνικο-οικονομική καταστροφή. Αξίζει, όμως, οι απανταχού οπαδοί να αναλογισθούν το μέλλον της συγκεκριμένης διοργάνωσης και τις παρενέργειες που προκαλεί. Όπως γράφει ο Jules Boykoff καθώς απολαμβάνετε τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν αξίζει να υποστηρίξετε και τους διαδηλωτές της Βραζιλίας και να αναλογισθείτε ένα καλύτερο μέλλον για το ποδόσφαιρο χωρίς την FIFA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News