189
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν | Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Επιστροφή του Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία με οριακή πλειοψηφία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 18:33
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν
|Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Επιστροφή του Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία με οριακή πλειοψηφία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 18:33

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ορίστηκε την Τετάρτη εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, θέτοντας για την ώρα τέλος στην πρωτοφανή πολιτική κρίση που συγκλόνισε τη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο διορισμός του επικυρώθηκε από 176 βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 349 μελών ενώ 173 ψήφισαν «όχι». Η πιθανότητα μιας λανθασμένης ψήφου ή της «ανταρσίας» από κάποιο βουλευτή ήταν υπαρκτή ως την τελευταία στιγμή, σημειώνει το Politico.

Εκ των πραγμάτων το περιθώριο ελιγμών του Λεβέν είναι πλέον πολύ μικρό λόγω της οριακής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο ενώ έχει μπροστά του περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών. Ο Λεβέν είναι πρωθυπουργός από το 2014, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες των οποίων ηγείται και τους Πράσινους.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι να περάσει ο προϋπολογισμός στην ψηφοφορία που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.  Ηδη έχει δηλώσει ο Λεβέν ότι θα παραιτηθεί αν δεν βρεθεί η απαραίτητη υποστήριξη για το σχέδιο δαπανών το οποίο έχει ανακοινώσει. Σε αυτή την περίπτωση η Σουηδία θα επιστρέψει στην πολιτική αβεβαιότητα την ώρα που και αυτή μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητά δρόμο διεξόδου από την κρίση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...