306
Ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Το παραδέχονται οι Σουηδοί: η κυβέρνησή τους απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 16:49
Ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Το παραδέχονται οι Σουηδοί: η κυβέρνησή τους απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 16:49

Μετά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο ΙΣΤ’ Γουσταύο, που τον Δεκέμβριο είχε παραδεχθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η χώρα του απέτυχε στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, ήρθε και το πόρισμα της επιτροπής θεσμών του σουηδικού κοινοβουλίου να το επιβεβαιώσει.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας απέτυχε σε αρκετές πτυχές διαχείρισης της πανδημίας, συμπέρανε η επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση άργησε να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και δεν υπήρξε σαφής διαχωρισμός της ευθύνης ανάμεσα σε εθνικές και τοπικές αρχές, ανέφερε η επιτροπή, η οποία απέφυγε να σχολιάσει την αμφιλεγόμενη στρατηγική της χώρας να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

«Είναι… σαφές ότι η Σουηδία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη πριν (από την πανδημία) και μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από πολλές από τις υποκείμενες αποτυχίες που έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Χανς Εκστρομ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής.

Η Σουηδία επέλεξε να μην επιβάλει lockdown στη μάχη κατά της πανδημίας, στηριζόμενη αντ’ αυτών κυρίως σε εθελοντικά μέτρα. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε στις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Η χώρα έχει καταγράψει 1,1 εκατ. κρούσματα και 14.451 θανάτους.

Η επιτροπή ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει πιο γρήγορα για τη δημιουργία ενός πλαισίου διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, πιο γρήγορα για τη σύνταξη ενός νόμου που θα της έδινε ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και πιο γρήγορα για την απομόνωση των οίκων φροντίδας για ηλικιωμένους. Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid-19, οι θάνατοι των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας ήταν πολύ αυξημένοι.

«Η απόκριση της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκής», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Κάριν Ενστρομ, του αντιπολιτευόμενου Μετριοπαθούς Κόμματος. «Οι ηλικιωμένοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι… και… η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο σθεναρά».

Η υπό σοσιαλδημοκρατική ηγεσία κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους ενοίκους των οίκων φροντίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...