457
Παιδιά κρατούν πλακάτ για τον πλανήτη σε διαδήλωση για το κλίμα στη Λευκωσία | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

SOS από τον ΟΗΕ για το κλίμα: Πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο για τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 15:58
Παιδιά κρατούν πλακάτ για τον πλανήτη σε διαδήλωση για το κλίμα στη Λευκωσία
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

SOS από τον ΟΗΕ για το κλίμα: Πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο για τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 15:58

Δυσοίωνες οι νέες προβλέψεις του ΟΗΕ για την κατάσταση της Γης: ο οργανισμός προειδοποίησε ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να υπερβεί ως το 2025 το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ο στόχος που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λόγω κλιματικής αλλαγής, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ: το 2020 καταχωρίστηκε μαζί με το 2016 στις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με μέση θερμοκρασία 1,25 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο η συμφωνία του Παρισιού, που συνήφθη το 2015, ορίζει ως στόχο «να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, συνεχίζοντας τη δράση που έχει αναληφθεί για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι το οποίο θα περιόριζε αισθητά τους κινδύνους και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ομως οι πιθανότητες αυτό το όριο να ξεπεραστεί για τουλάχιστον μια χρονιά πριν από το 2025, αυξάνονται διαρκώς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», σημείωσε ο ΠΜΟ κατά την παρουσίαση του ενημερωτικού δελτίου για τις ετήσιες δεκαετείς προβλέψεις για το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα.

Επίσης, «υπάρχει 90% πιθανότητα τουλάχιστον μία χρονιά μεταξύ του 2021 και του 2025 να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και να περάσει το 2016».

Ακόμη κι αν η υπέρβαση του ορίου αυτού είναι μόνον προσωρινή, «η μελέτη αυτή δείχνει με μεγάλη επιστημονική αξιοπιστία ότι πλησιάζουμε με μετρήσιμο και αναπόφευκτο τρόπο το κατώτερο όριο της συμφωνίας του Παρισιού», υπογράμμισε ο Πετέρι Τάαλας, διευθυντής του ΠΜΟ.

«Η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων, σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αύξηση των κυμάτων ζέστης και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως και σε πιο σημαντικές επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Αλλοι ειδικοί, πάλι, υπογράμμισαν ότι η υπέρβαση προσωρινά του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, είπε ο Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου. «Η είδηση πάντως μας λέει για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι μέχρι σήμερα εντελώς ανεπαρκείς και ότι θα πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...