1073
Σκίτσο της Γκισλέιν Μάξγουελ από τη δίκη. Ως γνωστόν οι φωτογραφίσεις μέσα στις δικαστικές αίθουσες απαγορεύονται στις ΗΠΑ | REUTERS/Jane Rosenberg

Σκάνδαλο Επσταϊν – Μάξγουελ: Ποιοι επώνυμοι έχουν τώρα σειρά;

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 14:40
Σκίτσο της Γκισλέιν Μάξγουελ από τη δίκη. Ως γνωστόν οι φωτογραφίσεις μέσα στις δικαστικές αίθουσες απαγορεύονται στις ΗΠΑ
|REUTERS/Jane Rosenberg

Σκάνδαλο Επσταϊν – Μάξγουελ: Ποιοι επώνυμοι έχουν τώρα σειρά;

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 14:40

Η καταδίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ, της 59χρονης κόρης του βρετανού μεγαλοεκδότη Ρόμπερτ Μάξγουελ και συνενόχου του Τζέφρι Επσταϊν στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανήλικων κοριτσιών, έχει τρομοκρατήσει όσους βρίσκονται στη διαβόητη ατζέντα του αμερικανού παιδεραστή μεγιστάνα, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τον Αύγουστο του 2019, πριν γίνει η δίκη του.

Οπως σημειώνουν ειδικοί, πλέον η Μάξγουελ έχει μόνο έναν τρόπο να μην περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή, καθώς οι κατηγορίες για τις οποίες βρέθηκε ένοχη, μπορεί να αποφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 65 χρόνια: να ανοίξει το στόμα της και να αποκαλύψει ό,τι ξέρει για τους επιφανείς άνδρες που συμμετείχαν στα όργια στις επαύλεις του Επσταϊν, στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα, στην Καραϊβική και ενδεχομένως και στο λεγόμενο «Λολίτα Εξπρές», το ιδιωτικό τζετ, που μετέφερε τους φίλους του στα πάρτι του.

Ανάμεσα στους διάσημους επιβάτες του αεροσκάφους του, ήταν ο Μπιλ Γκέιτς, ο πρίγκιπας Αντριου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Κλίντον.

Οπως γράφουν οι Times, η καταδίκη της Μάξγουελ μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο και το FBI να αρχίσει να χτυπά τα κουδούνια γνωστών προσωπικοτήτων.

Αλλος ένας από το περιβάλλον του Επσταϊν, που έχει κατηγορηθεί για βιασμό από την Βιρτζίνια Τζούφρι, όταν ήταν ανήλικη, σε έπαυλη του χρηματομετοσίτη, είναι ο Γάλλος Ζαν-Λουκ Μπρουνέλ, ο οποίος είχε πρακτορείο μοντέλων και αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες και στη Γαλλία. Ο 75χρονος σήμερα Γάλλος αρνείται ότι βίασε την Αμερικανίδα.

Η Τζούφρι έχει κατηγορήσει και τον πρίγκιπα Αντριου, δευτερότοκο γιο της Ελισάβετ Β’, για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Μπόμπι Στέρνχαϊμ, επικεφαλής δικηγόρος υπεράσπισης της Μάξγουελ, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία

Οπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών και τις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, η Γκισλέιν ήταν ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια στη μηχανή κακοποίησης του Τζέφρι Επσταϊν, αλλά δεν ήταν το μόνο.

Η καταδίκη της μπορεί να φέρει κύμα συλλήψεων. Τέσσερις άλλες γυναίκες βρίσκονται στο στόχαστρο του FBI, καθώς ήταν συνεργάτιδες του Επσταϊν και τα ονόματά τους έχουν συμπεριληφθεί ως «πιθανές συνεργοί» του στην αμφιλεγόμενη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2008 ο παιδεραστής με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Φλόριντα. Τότε, ο Επσταϊν είχε κατηγορηθεί και είχε παραδεχθεί την ενοχή του για πορνεία ανηλίκου.

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία που έγινε στη Φλόριντα δεν ισχύει στη δική τους πολιτεία και έτσι μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες στις τέσσερις γυναίκες.

Μία από αυτές είναι η Σάρα Κέλεν, πρώην βοηθός του Επσταϊν, η οποία αποκαλείται και «υπολοχαγός της Μάξγουελ».

Μία μάρτυρας -κλειδί στην δίκη της Μάξγουελ, με το όνομα Κάρολαϊν, είπε ότι η Κέλεν τής έκλεινε τα ραντεβού για μασάζ με τον Επσταϊν, τα οποία συμπεριλάμβαναν σεξ με την ανήλικη τότε γυναίκα, που ήταν 14 ή 15 ετών. Επίσης, η Κέλεν την είχε πληρώσει 500 δολάρια για να ποζάρει σε γυμνή φωτογράφιση.

Η Κάρολαϊν κλαίει στη διάρκεια της κατάθεσής της στο δικαστήριο

Η 41χρονη σήμερα Κέλεν, δεν εκλήθη να καταθέσει στη δίκη, και οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν ότι είναι ένα από τα άτομα, στα οποία θα μπορούσαν να είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, βάσει των μαρτυριών που ακούστηκαν στη δίκη.

Η Κέλεν αρνείται κατηγορηματικά κάθε κατηγορία και λέει ότι είναι και αυτή θύμα του Επσταϊν.

Αλλη μία γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία με τους εισαγγελείς της Φλόριντα, είναι η Λέσλι Γκροφ, σήμερα 53 ετών. Ηταν βοηθός του Επσταϊν για 20 χρόνια και αρνείται ότι γνώριζε το παραμικρό για τις εγκληματικές του πράξεις. Λέει ότι τα καθήκοντά της ήταν απλά να απαντά στο τηλέφωνο και να κλείνει τα ραντεβού του.

Ανδρας κρατά πλακάτ έξω από το δικαστήριο, στο οποίο γράφει ότι οι Επσταϊν και Μάξγουελ ήταν… ισραηλινοί πράκτορες

Ομως, η Σάρα Ράνσομ, που λέει ότι κακοποιήθηκε από τον Επσταϊν, σε αγωγή που κατέθεσε, επισημαίνει ότι τα καθήκοντα της Γκροφ ήταν επίσης, να κανονίζει τις μετακινήσεις και τη διαμονή των ανήλικων κοριτσιών, που έκαναν «μασάζ» στο αφεντικό της.

Η Σάρα Ράνσομ, καταφθάνει στο δικαστήριο (REUTERS/Jeenah Moon)

Η Νάντια Μαρτσίνκοβα, μία ακόμα βοηθός του, που είναι και πιλότος, έχει κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις με τα θύματα του Επσταϊν. Επίσης, επισκέφθηκε τον εργοδότη της δεκάδες φορές όταν ήταν φυλακισμένος στη Φλόριντα, πριν υπογράψει τη συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές. Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι η Μαρτσίνκοβα ήταν και αυτή θύμα του.

Αλλη μία βοηθός του Επσταϊν ήταν η 38χρονη σήμερα Αντριάνα Ρος, πρώην μοντέλο από την Πολωνία.

Εχει κατηγορηθεί και αυτή ότι κανόνιζε μασάζ με ανήλικες για το αφεντικό της.

Σε ανάκρισή της το 2010, η Ρος, γνωστή και ως Αντριάνα Μουτσίνσκα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη σχέση της με τον Επσταϊν και τη Μάξγουελ, και το αν ήταν ποτέ σεξουαλικής φύσης.

Ο Γιάνουζ Μπανάσιακ, ο διαχειριστής των σπιτιών του Επσταϊν, είχε πει στις αρχές ότι όταν η αστυνομία του Παλμ Μπιτς διερευνούσε τα εγκλήματα του χρηματομεσίτη, το 2005, η Ρος είχε αποσύρει τρεις υπολογιστές του από την έπαυλη στη Φλόριντα για να μην τους βρουν οι αστυνομικοί. Η αστυνομία είχε πει ότι ίσως περιείχαν φωτογραφίες γυμνών κοριτσιών.

Η Τερέζα Χελμ (δεξιά), που κατηγορεί τον Επσταϊν για τον βιασμό της, και η δικηογόρος της, καταφθάνουν στο δικαστήριο (REUTERS/Carlo Allegri)

Αλλη μία κατηγορία υπόπτων στους οποίους αναμένεται να στραφεί το FBI, είναι οι VIP «φίλοι» του Επσταϊν, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ.

Μία 13χρονη είχε καταθέσει μήνυση για βιασμό εναντίον του Τραμπ, το 1994, σε όργιο που είχε διοργανώσει ο Επσταϊν. Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες και η μήνυση είχε αποσυρθεί.

Ο Κλίντον επίσης αρνείται ότι συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις στο αεροπλάνο ή τα σπίτια του Επσταϊν.

Τα αδέλφια της Γκισλέιν Μάξγουελ έδωσαν το παρόν στο δικαστήριο. Από αριστερά: Κέβιν, Κριστίν, Ιζαμπελ και Ιαν

Ο Ιλι Χόνιγκ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, είπε στους Times του Λονδίνου ότι η συνεργασία με τις αρχές είναι «η καλύτερη και ίσως η μοναδική ευκαιρία» της Μάξγουελ να βγει από τη φυλακή.

Η Μάξγουελ θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους εισαγγελείς για την ανάμειξη και άλλων σημαντικών προσώπων στο σκάνδαλο.

Μετά την καταδίκη της Μάξγουελ, ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη προειδοποίησε πως «κανείς, όσο ισχυρός και όσες διασυνδέσεις και να έχει, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...