681
Η Ιγκα Σφιόντεκ σε αγώνα της στη Γερμανία | REUTERS/Angelika Warmuth

Ιγκα Σφιόντεκ, η αγαπημένη των χορηγών

Sportscaster Sportscaster 29 Απριλίου 2024, 14:31
Η Ιγκα Σφιόντεκ σε αγώνα της στη Γερμανία
|REUTERS/Angelika Warmuth

Ιγκα Σφιόντεκ, η αγαπημένη των χορηγών

Sportscaster Sportscaster 29 Απριλίου 2024, 14:31

Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει 100 εβδομάδες ως Νο 1 στο τένις γυναικών, την περασμένη Δευτέρα, η Ιγκα Σφιόντεκ επιλέχθηκε από τη Lancôme για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια καμπάνια της. Ποτέ στο παρελθόν ο γνωστός οίκος ομορφιάς δεν είχε εμπιστευθεί την προώθηση των προϊόντων του σε κάποιο πρόσωπο των σπορ.

Η πολωνή τενίστρια, η οποία σε ένα μήνα θα κλείσει τα 23 (γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 2001 στη Βαρσοβία), είναι, σύμφωνα με το Forbes, η αθλήτρια με τα υψηλότερα έσοδα. Σε όλο τον Κόσμο, σε όλα τα αθλήματα. Το 2023 συγκέντρωσε έπαθλα συνολικής αξίας 9,2 εκατομμυρίων ευρώ (κατέκτησε έξι τρόπαια, με 68 νίκες σε 79 αγώνες). Από χορηγίες εισέπραξε ακόμη περισσότερα χρήματα: 13 εκατ. ευρώ. Μόλις 935.000 ευρώ λιγότερα από όσα κέρδισαν μαζί, η Εμα Ραντουκάνου, η Κόκο Γκοφ και η Ναόμι Οσάκα. Το παράδοξο είναι πως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σούπερ-σταρ των κορτ, η Σφιόντεκ δεν επιδιώκει τις εμπορικές συμφωνίες. Οι χορηγοί τρέχουν πίσω της.

Η Lancôme… ίδρωσε για να την πείσει να υπογράψουν συμβόλαιο. «Απορώ γιατί διάλεξαν εμένα», αναρωτήθηκε ενώπιον των media που παρακολουθούν το Οπεν της Μαδρίτης. «Δεν χρησιμοποιώ, καν, μέικ-απ κάθε μέρα. Δεν πιστεύω ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την καμπάνια. Εκείνοι, όμως, επέμεναν. Τους είμαι ευγνώμων, που ήθελαν τόσο πολύ να συνεργαστούν μαζί μου». Ο δισταγμός της να εξαργυρώσει τη φήμη της στα γήπεδα, κάνει τις εταιρείες να την «κυνηγούν» ακόμη περισσότερο.

Ατζέντης της είναι η διάσημη φίρμα εκπροσώπησης αθλητών του τένις, IMG. Ο Μαξ Αϊζενμπαντ, ο εμβληματικός αμερικανός μάνατζερ της Σαράποβα (και της Ραντουκάνου), ο οποίος την έχει αναλάβει προσωπικά, προσπάθησε να εξηγήσει στους Times γιατί εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Visa, η Porsche, η Rolex, η Lego, η Infosys (τεχνολογία της πληροφορίας), η On (υποδήματα και ρούχα) η Oshee (ενεργειακά ποτά) και η Lancôme, έκαναν το παν για να πείσουν την Σφιόντεκ να «υπογράψει» τα brand τους.

Ενας λόγος, βεβαίως, είναι οι επιτυχίες της στα κορτ. Είναι η πρώτη πρωταθλήτρια από την Πολωνία στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, που κατέκτησε τίτλο στο μονό ενός γκραν-σλαμ τουρνουά. Η νεαρότερη «εστεμμένη» μετά τη Μόνικα Σέλες, το 1992. Σε τέσσερις παρουσίες της στο Ρολάν Γκαρός, κέρδισε το τρόπαιο τρεις φορές (2020, 2022, 2023). Κόντεψε να ισοφαρίσει το ασύλληπτο ρεκόρ του Ράφα Ναδάλ, ο οποίος στα 22 του μετρούσε τέσσερις κατακτήσεις. Το 2022 πρόσθεσε στη συλλογή της το Αμερικανικό Οπεν. Τον Φεβρουάριο, στην Ντόχα, έγινε η πρώτη μετά τη Σερένα Γουίλιαμς, που θριάμβευσε σε ένα τουρνουά τρεις συνεχόμενες σεζόν. Εχει επιδείξει μια σταθερότητα σπάνια για την εποχή, έπειτα από τόσες τενίστριες που τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκαν «πυροτεχνήματα».

Αλλά αυτό που «τρελαίνει» τους χορηγούς ακόμη περισσότερο, είναι ο ντροπαλός και μετριόφρων χαρακτήρας της, σε πλήρη αντίθεση με το πάθος και την ορμητικότητα που εμφανίζει στα κορτ. «Είναι ένα καλό κορίτσι», λέει ο Αϊζενμπαντ στους Times. «Την παρακολουθείς στα social media, να διαβάζει βιβλία στα πάρκα και να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της σε αγαθοεργίες. Είναι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος, που δεν κρύβει τον φόβο τον οποίο νιώθει κάποιες φορές. Στο γήπεδο, όμως, είναι φοβερά ανταγωνιστική».

Υπάρχει μια ιστορία που περιγράφει αυτή την αντίφαση στην προσωπικότητα της Σφιόντεκ, η οποία εξιτάρει τους χορηγούς. Η ξαφνική αποχώρηση της Ασλεϊ Μπάρτι από τα κορτ, τον Μάρτιο του 2022, σήμαινε πρακτικά ότι η Σφιόντεκ απείχε μόλις μια νίκη από την κατάληψη της κορυφής στην παγκόσμια κατάταξη, για πρώτη φορά στην καριέρα της. Αλλες στη θέση της… θα άνοιγαν σαμπάνιες. Εκείνη, όμως, όταν την επισκέφθηκαν στο διαμέρισμά της στο Μαϊάμι για να της πουν τα νέα, ξέσπασε σε κλάμματα. Ποτέ δεν της άρεσε να τραβάει την προσοχή του κόσμου. Τρεις μέρες μετά, κέρδισε το ματς που την ανέβασε στο Νο 1 του ranking σε μόλις 74 λεπτά.

Το μαχητικό της πνεύμα το κληρονόμησε από τον πατέρα της, Τόμας, πρώην αθλητή της κωπηλασίας, ο οποίος το 1988 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, στο τετραπλό σκιφ. «Ηταν εξαιρετικά ανταγωνιστική από μικρή», τόνισε ο Τόμας Σφιόντεκ σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita. «Στα 10 της μου ζήτησε να παίξει σε ένα τουρνουά με μεγαλύτερα παιδιά. Οταν ρώτησα γιατί, μου απάντησε ότι τα κορίτσια της ηλικίας της τα είχε νικήσει όλα. Δεν της άρεσε που κέρδιζε συνεχώς, αναζητούσε μια νέα πρόκληση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...