740
Οι ιατροδικαστές αποχωρούν από τη φυλακή μετά την εξέταση του κελιού όπου βρέθηκε το πτώμα του Τζέφρι Επστάιν | REUTERS

Ερευνα για την ύποπτη αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν από FBI και υπ. Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 14:02
Οι ιατροδικαστές αποχωρούν από τη φυλακή μετά την εξέταση του κελιού όπου βρέθηκε το πτώμα του Τζέφρι Επστάιν
|REUTERS

Ερευνα για την ύποπτη αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν από FBI και υπ. Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 14:02

Δύο ξεχωριστές έρευνες για την αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν μέσα στη φυλακή ξεκίνησαν το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε μία υπόθεση, που έτσι και αλλιώς ήταν ύποπτη από το ξεκίνημά της, όμως, έγινε ακόμα πιο περίπλοκη μετά τις αποκαλύψεις των New York Times ότι οι κάμερες ασφαλείας σταμάτησαν να λειτουργούν μισή ώρα πριν τον θάνατό του κατηγορούμενου για βιασμό ανηλίκων και trafficking μεγιστάνα.

Επίσης, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκάλυψε ότι οι δύο φύλακες που έπρεπε να ελέγχουν την κατάσταση του Επστάιν κάθε μισή ώρα, δεν το έκαναν, ενώ σε μία ακόμα παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας της φυλακής, είχε μεταφερθεί σε άλλο κελί, ο συγκάτοικος του μεγιστάνα.

Ο Επστάιν βρέθηκε νεκρός το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο κελί του σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν, όπου «προφανώς αυτοκτόνησε», όπως έγινε γνωστό από τις ομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές.

«Το προσωπικό προσπάθησε αμέσως να τον επαναφέρει στη ζωή» προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Ο Τζέφρι Επστάιν σε παλαιότερη φωτογραφία – EPA/US ATTORNEY SDNY/HANDOUT

«Συγκλονισμένος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ.

«Ο θάνατος του Επστάιν εγείρει σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» σημείωσε ο υπουργός , προσθέτοντας ότι είχε συζήτησε το θέμα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας.

Το ασθενοφόρο που μετέφερε το πτώμα του Τζέφρι Επστάιν, φτάνει στο νοσοκομείο

Στο μεταξύ, οργή προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, ότι ο Επστάιν δολοφονήθηκε με εντολή του Μπιλ Κλίντον!

Το tweet του αμερικανού προέδρου, καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020, μεταξύ αυτών ο Τεξανός Μπέτο Ο’Ρουρκ και ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ.

«Αυτό που κάνει (ο Τραμπ) είναι επικίνδυνο: δίνει ζωή σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά δίνει και ώθηση στην οργή και το χειρότερο εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων», είπε ο Μπούκερ.

Για να πυροδοτήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας, πολλοί προέταξαν τις περίπου 2.000 σελίδες των δικαστικών εγγράφων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά του Επστάιν από τη Βιρτζίνια Τζιαφρ.

Η γυναίκα ανέφερε τα ονόματα πολιτικών προσώπων με τα οποία την ανάγκασε, όπως κατήγγειλε, ο Επστάιν να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις. Ολοι τους το αρνήθηκαν.

Ακόμα πιο ύποπτο είναι το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή φυλακή, όπου κρατείτο ο χρηματιστής, το Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, θεωρείται από τις ασφαλέστερες στη χώρα. Μάλιστα, έως τον Ιούλιο, εκεί κρατείτο ο μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν Ελ Τσάπο.

Αποψη της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Μανχάταν
Ερευνες και στη Γαλλία

Δύο γάλλοι υπουργοί ζήτησαν τη Δευτέρα την έναρξη έρευνας στη Γαλλία σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν.

«Η αμερικανική έρευνα έφερε στο φως σχέσεις με τη Γαλλία. Μας φαίνεται ως εκ τούτου απαραίτητο, για τα θύματα, να ξεκινήσει έρευνα στη Γαλλία, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως», γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Μαρλέν Σιαπά (Ισότητας των Φύλων) και Αντριάν Τακέ (Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας), χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της Μαρλέν Σιαπά, η έρευνα «θα ρίξει φως» στις σχέσεις που είχε ο επιχειρηματίας με το Παρίσι. Ο Επστάινπραγματοποίησε πολλά ταξίδια ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν ιδιοκτήτης ενός κτιρίου σε μια αριστοκρατική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Ο θάνατος του Τζέφρι Επστάιν δεν πρέπει να στερήσει τα θύματα από τη Δικαιοσύνη στην οποία έχουν δικαίωμα: είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότησή τους, είναι επίσης μια προϋπόθεση για μια πιο αποτελεσματική προστασία στο μέλλον άλλων νεαρών κοριτσιών απέναντι σε τέτοιου είδους οργανωμένα δίκτυα, απέναντι σε τέτοιου είδους αρπακτικά», γράφουν η Σιαπά και ο Τακέ.

Σε μια επιστολή προς τoν εισαγγελέα του Παρισιού, η οποία αναπαράγεται από το περιοδικό L’Obs, η οργάνωση Innocence en danger (Αθωότητα σε κίνδυνο) αναφέρει από την πλευρά της ότι του είχε στείλει μια αναφορά στις 23 Ιουλίου και υπογραμμίζει πως «αυτή η υπόθεση αφορά τη Γαλλία εφόσον οι έρευνες που πραγματοποίησε το FBI εμπλέκουν πολλά άτομα με γαλλική υπηκοότητα».

Η οργάνωση επικαλείται μια «αξιόπιστη πηγή» σύμφωνα με την οποία «πολλά θύματα του δικτύου μαστροπείας που δημιουργήθηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και τους συνεργούς του έχουν επίσης γαλλική υπηκοότητα».

Η επιστολή που στάλθηκε στην εισαγγελία σήμερα στηρίζεται σε «δημόσιες πληροφορίες, αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Παρασκευή, στα οποία εμφανίζονται γαλλικά, μεξικανικά, σαουδαραβικά κ.λπ. ονόματα», εξήγησε στο AFP η πρόεδρος της οργάνωσης Χομάρια Σελιέ.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε απάντηση από την εισαγγελία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...