484
Ο Ελον Μασκ με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κιανγκ, την Κυριακή στο Πεκίνο | Twitter

Τι δουλειά έχει ο Μασκ στην Κίνα;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 14:44
Ο Ελον Μασκ με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κιανγκ, την Κυριακή στο Πεκίνο
|Twitter

Τι δουλειά έχει ο Μασκ στην Κίνα;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 14:44

Ο Ελον Μασκ πήγε στο Πεκίνο για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη καθώς η Tesla βλέπει να μειώνονται οι πωλήσεις της μετά τον έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συναντήθηκε την Κυριακή με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιανγκ, τον δεύτερο ισχυρότερο πολιτικό της Κίνας, για να προωθήσει την  τεχνολογία αυτόματης οδήγησης των αυτοκινήτων της Tesla.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν την κίνηση του Μασκ ως προσπάθεια για βαθιά ανάσα για την Tesla, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που έχουν προκαλέσει την πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 30% φέτος.

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Μασκ, η Tesla ανέφερε πτώση στις πωλήσεις και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου εν μέσω της μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία χάνει έδαφος στην Κίνα -τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της- από εγχώριους κατασκευαστές, όπως η BYD, ανέφερε η Telegraph.

Το Σαββατοκύριακο, στην ετήσια έκθεση αυτοκινήτων του Πεκίνου, οι κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν πολλά μοντέλα που ανταγωνίζονται τα Tesla.

Η αμερικανική εταιρεία απουσίαζε από την έκθεση –δεν έχει να παρουσιάσει νέα μοντέλα– αλλά έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει «πιο προσιτά» αυτοκίνητα του χρόνου.

Η Tesla έχει ένα μεγάλο εργοστάσιο στη Σαγκάη, όπου παράγει αυτοκίνητα προς πώληση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη, αλλά είδε το μερίδιό της στην κινεζική αγορά να μειώνεται από 10,5% σε 6,7% κατά τη διάρκεια του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, έριξε περαιτέρω τις τιμές στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το κόστος του Model 3 στις 25.850 λίρες και του Model Y στις 27.500 λίρες.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Μασκ έφτασε στη συνάντησή του με τον Λι με ένα μαύρο Tesla Model X.

Τον υποδέχθηκε ο Ρεν Χονγκμπίν, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που ηγείται του Συμβουλίου της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν στη συνάντηση.

Πλάνα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Κίνας έδειξαν τον πρωθυπουργό να χαιρετίζει την Tesla ως «επιτυχημένο παράδειγμα σινοαμερικανικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας».

Ο Μασκ φέρεται να ζήτησε άδεια να μεταφέρει τα δεδομένα οδήγησης που συλλέγονται από την εταιρεία του στην Κίνα εκτός της χώρας, ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία στις ΗΠΑ, όπου η Tesla έχει αναπτύξει την προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Αυτό θα επέτρεπε στην Tesla να βελτιώσει το λογισμικό του «αυτόματου πιλότου», κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι θα μπορούσε να λανσάρει τα μοντέλα τα οποία το διαθέτουν και στην Κίνα.

Η κινεζική νομοθεσία όμως, απαγορεύει τη μεταφορά των δεδομένων εκτός της χώρας.

Η άρση αυτού του φραγμού θεωρείται ζωτικό βήμα για την Tesla, δεδομένου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.

Κινέζοι ανταγωνιστές έχουν ήδη αναπτύξει το δικό τους λογισμικό και έχουν ξεπεράσει την εταιρεία του Μασκ.

Ετσι, ο μεγιστάνας έσπευσε στο Πεκίνο, για να πείσει την κινεζική κυβέρνηση να κάνει μία εξαίρεση για αυτόν.

Ο Μασκ διατηρεί σχέσεις με τον Λι Κιανγκ από παλιότερα. Ο κινέζος πρωθυπουργός είχε βοηθήσει την Tesla να εξασφαλίσει άδεια για το πρώτο της κινεζικό εργοστάσιο στη Σαγκάη, το πρώτο εκτός ΗΠΑ, το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...