533
Δεν είναι αργία είναι απεργία, λένε τα συνδικάτα - οπότε αδιάφορο αν είναι Μεγάλη Τετάρτη και άρα ταλαιπωρία | CreativeProtagon

Πόση ταλαιπωρία «σηκώνει» ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς Μεγαλοβδομαδιάτικα;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 13:37
Δεν είναι αργία είναι απεργία, λένε τα συνδικάτα - οπότε αδιάφορο αν είναι Μεγάλη Τετάρτη και άρα ταλαιπωρία
|CreativeProtagon

Πόση ταλαιπωρία «σηκώνει» ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς Μεγαλοβδομαδιάτικα;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 13:37

Σε εορταστικούς, πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά; Πρώτο μεγάλο κύμα της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα προς προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδα με το βλέμμα στο ψήσιμο (καιρού επιτρέποντος) του οβελία;

Μεγάλη Τετάρτη θα έχει μπει και το δώρο στον ιδιωτικό τομέα…

Φευ! Ολοι όσοι είχαν την ατυχία να προγραμματίσουν την πασχαλινή απόδρασή τους από το κλεινόν άστυ, ή/και τις αγορές τους στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας, παρέβλεψαν μία λεπτομέρεια: ότι φέτος η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει με την εργατική Πρωτομαγιά!

Και μπορεί ο εορτασμός (βλ. αργία)  της Πρωτομαγιάς να… μετατέθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για την Τρίτη 7 Μαΐου, ωστόσο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ και λοιπά σωματεία εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν «κανονικά » απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα η Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, να μετατραπεί σε «no man’s land» για την αγορά, τους εκδρομείς και όσους «θρασείς» σκέφτονται να μετακινηθούν τη συγκεκριμένη ημέρα εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας.

Γιατί η εργατική Πρωτομαγιά «δεν είναι περιφερόμενη ούτε μεταφερόμενη αργία«, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία και «δεν θα καταργηθεί», όπως είναι το «συμπέρασμα» στο οποίο καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Και η «επαναστατική γυμναστική» θα γίνει «κανονικά», ανεξάρτητα αν ανάμεσα σε αυτούς που θα ταλαιπωρηθούν Μεγαλοβδομαδιάτικα, είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους κόπτονται…

Ηδη, όποιος θεώρησε ότι θα μπορούσε να φύγει για κάποιο νησιωτικό προορισμό τη Μεγάλη Τετάρτη, δεν λογάριασε σωστά, καθώς με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο.

Η απεργία στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΠΝΟ στην πανελλαδική-πανεργατική 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά και θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (τρένα, Προαστιακός), ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς της -πασχαλινής κατά τα άλλα- Αθήνας, η αγορά τελούσε εν αναμονή  των ανακοινώσεων των σωματείων των εργαζομένων.

Αλλά σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, απεργία θα κάνουν και οι  δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ! Μία ημέρα νωρίτερα, τη Μεγάλη Τρίτη  (με το τροπάριο της Κασσιανής) για όσους εργάζονται σε εφημερίδες και «κανονικά» τη Μεγάλη Τετάρτη για εκείνους στα ηλεκτρονικά μέσα! Απεργία δύο «ταχυτήτων»…

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ «διευκρινίζει» πως η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη.

«Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δεν “διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη και, μάλιστα, μεταφερόμενη και περιφερόμενη», αναφέρει η  Γενική Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της και καλεί  «όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων».

Κάλεσμα για δυναμικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απευθύνει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ, όπως προαναφέρθηκε, διακρίνει απόπειρα κατάργησης της Εργατικής Πρωτομαγιάς….

 «Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της Πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που κλείνει με το αγωνιστικό «ραντεβού» στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...