408
Ο κ. Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής, τη Δευτέρα | Menelaos Myrillas / SOOC

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου κατά Τσακαλώτου στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:19
Ο κ. Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής, τη Δευτέρα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου κατά Τσακαλώτου στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:19

Σκληρή κόντρα με προσωπικές αναφορές ξέσπασε στη Βουλή τη Δευτέρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει «αποτυχημένο πολιτικό» τον βουλευτή της ΔΗΣΥ και εκείνος να του απαντά αποκαλώντας τον «αλαζόνα».

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι εάν είχε παραμείνει η κυβέρνηση Σαμαρά στην εξουσία η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική.

«Οχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε. Το άλλο μνημόνιο ήδη υπάρχει. Tον Φεβρουάριο του 2015 όταν όλα τα σκίαζε μία αχλή, ότι “εδώ ήρθαμε και καθαρίζουμε με ριζοσπαστική λεβεντιά, σκίζουμε τα μνημόνια, διαγράφουμε το χρέος”, είχα εμφανίσει το e-mail Χαρδούβελη και είχα πει ιδού το περιβόητο e-mail, πάρτε το, κρατήστε το, θα δείτε ότι είναι μία παιδική χαρά σε σχέση με το μνημόνιο που θα υπογράψει ο κ. Τσίπρας, όπερ και εγένετο. Τώρα λοιπόν σας λέω, πάρτε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014 για την προληπτική πιστωτική γραμμή, κρατήστε την και εάν βρεθεί η χώρα στην ανάγκη να τη συγκρίνει με την υβριδική προληπτική γραμμή του Αυγούστου του 2018, όπου η Ελλάδα δεν θα έχει πλάτες του ESM και της Ευρωζώνης, βγαίνοντας στις αγορές, θα κάνετε σύγκριση για να δείτε τι επίπτωση έχει η μία πολιτική σε σχέση με την άλλη, ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, άρα ως προς τη δυνατότητα να αναπνεύσει η οικονομία, να απαλλαγεί από δημοσιονομικούς φραγμούς, να λειτουργήσει πράγματι δημιουργικά. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε καταφέρει καν να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση το «πράσινο φως» για την προληπτική γραμμή πίστωσης και ότι η ίδια απέτυχε να κλείσει την 5η αξιολόγηση. Ο κ. Βενιζέλος πήρε, στη συνέχεια και πάλι τον λόγο και εξαπέλυσε νέα δεύτερη επίθεση στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι ουσιαστικά συνέχισε την δική του πολιτική για τo PSI.

«Είναι να απορεί κανείς αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς γιατί ήσαστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;» είπε ο υπουργός Οικονομικών στον κ. Βενιζέλο σε πολύ έντονο ύφος.

«Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζόνας και ανεπίγνωστος» απάντησε σε αντίστοιχο ύφος ο κ. Βενιζέλος και διαμήνυσε στον κ. Τσακαλώτο ότι θα λάβει την απάντησή του από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. «Να ξεκαβαλικέψετε» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον πολιτικό αντίπαλό του.