300
Η δερματοχελώνα είναι η μεγαλύτερη εκπρόσωπος του είδους με μήκος έως 2 μέτρα και βάρος σχεδόν 1 τόνο! | Shutterstock

Εντοπίστηκε σπάνια δερματοχελώνα-γίγαντας, μάχη για την επιβίωσή της

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 20:19
Η δερματοχελώνα είναι η μεγαλύτερη εκπρόσωπος του είδους με μήκος έως 2 μέτρα και βάρος σχεδόν 1 τόνο!
|Shutterstock

Εντοπίστηκε σπάνια δερματοχελώνα-γίγαντας, μάχη για την επιβίωσή της

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 20:19

To Υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η φωλιά ενός είδους θαλάσσιας χελώνας που κινδυνεύει με εξαφάνιση χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ανακάλυψη ως «ιστορική». Πρόκειται για την δερματοχελώνα dermochelys coriácea οι οποία δεν έχει οστέινο καβούκι. Ξεπερνάει σε μήκος τα 2 μέτρα, το βάρος της αγγίζει τον 1 τόνο και είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος χελώνας σε θάλασσα και ξηρά!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα The Blend στα τέλη Νοεμβρίου μια ομάδα περιβαλλοντολόγων εντόπισε την φωλιά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Fragata στο ακατοίκητο νησί Isla Corazón στην επαρχία Manabi. Οι περιβαλλοντολόγοι ειδοποίησαν τους υπεύθυνους του καταφύγιου οι οποίοι πήγαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για φωλιά δερματοχελώνας.

Αμέσως δημιουργήθηκε μια περίμετρος ασφαλείας γύρω από την φωλιά και τοποθετήθηκε εξοπλισμός (θερμικές κάμερες κ.α.) που ενισχύουν την παρακολούθηση και ασφάλεια της. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη του Εκουαδόρ δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις ομάδες περιφρούρησης της φωλιάς. Υπολογίζεται ότι τα αβγά που έχουν εναποτεθεί στην φωλιά θα εκκολαφθούν σε περίπου δύο μήνες και άρα χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση μέχρι αυτό να συμβεί. Θα πρέπει επίσης να προστατευτούν αποτελεσματικά τα μικρά δερματοχελωνάκια μετά την γέννηση τους.

Δύο φύλακες του καταφυγίου άγριων ζώων εξετάζουν προσεκτικά την φωλιά της δερματοχελώνας που εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες

Στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) η δερματοχελώνα βρίσκεται στην κατηγορία των ειδών που κινδυνεύουν ενώ στην περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού ο κίνδυνος εξαφάνισης είναι άμεσος. Είναι η μόλις η τρίτη φορά που εντοπίζεται μια φωλιά δερματοχελώνας στις ακτές του Εκουαδόρ. Τις προηγούμενες δύο τα αβγά τελικά δεν εκκολάφθηκαν γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση της χώρας για αυτό και συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αυτή την φορά ευτυχές αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...