346
Αποψη του τάφου του Γεβγκένι Πριγκόζιν στο νεκροταφείο Παραχόφσκοε, στην Αγία Πετρούπολη | REUTERS/Stringer

Σε κλειστό κύκλο τελέστηκε η κηδεία του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 19:44
Αποψη του τάφου του Γεβγκένι Πριγκόζιν στο νεκροταφείο Παραχόφσκοε, στην Αγία Πετρούπολη
|REUTERS/Stringer

Σε κλειστό κύκλο τελέστηκε η κηδεία του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 19:44

Με μια χαμηλών τόνων τελετή κηδεύτηκε την Τρίτη ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, στα περίχωρα της γενέτειράς του, Αγίας Πετρούπολης.

«Ο αποχαιρετισμός στον Γεβγκένι Βικτόροβιτς έγινε σε κλειστό κύκλο. Οσοι επιθυμούν να τον αποχαιρετίσουν, μπορούν να επισκεφθούν το νεκροταφείο Παραχόφσκοε» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Concord, που άνηκε στον Πριγκόζιν, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η τοποθεσία και η ώρα της κηδείας κρατήθηκαν μυστικές μέχρι την Τρίτη, αλλά τα τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κάνουν εικασίες σχετικά με την τελετή, αφού ανέφεραν αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε πολλά άλλα νεκροταφεία της Αγίας Πετρούπολης, όπως μεταφέρει το Politico.

Εντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο νεκροταφείο Παραχόφσκοε, κοντά στον τάφο του Γεβγκένι Πριγκόζιν (REUTERS/Stringer)

Το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παρευρισκόταν στην κηδεία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ηγήθηκε της ρωσικής ομάδας μαχητών Βάγκνερ, η οποία, μεταξύ άλλων, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, προτού ξεκινήσει μια αποτυχημένη εξέγερση κατά του Κρεμλίνου, τον Ιούνιο. Πέθανε σε συντριβή αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς δύο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης.

Δύο άλλα κορυφαία στελέχη της Βάγκνερ, ο Βαλέρι Τσεκάλοφ και ο Ντμίτρι Ούτκιν, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και τα τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν επίσης όταν συνετρίβη το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer Legacy 600 στο Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Νωρίτερα την Τρίτη κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Σεβέρνογιε, επίσης στην Αγία Πετρούπολη, ο Βαλέρι Τσεκάλοφ. Πλάνα από βίντεο του πρακτορείου Reuters δείχνουν έναν ιερέα να ψέλνει μπροστά στο φέρετρο, γύρω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς, φίλοι και πρώην συνάδελφοι του Τσεκάλοφ, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν λουλούδια.

Στιγμιότυπο που κατάφερε να απαθανατίσει ο φακός των φωτορεπόρερ του Reuters από την κηδεία του Βαλέρι Τσεκάλοφ, κορυφαίου στελέχους της Βάγκνερ (REUTERS/Stringer)

Κάποιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που φορούσαν γυαλιά ηλίου, φίλησαν το φέρετρο. Κάποια άτομα άγνωστης ταυτότητας διέταξαν τον φωτορεπόρτερ και τον εικονολήπτη του πρακτορείου να σταματήσουν να τραβούν εικόνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...