385
Το δίδυμο του υπουργείου Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Σαντορινιός: Του «ξέφυγε» του Κουρουμπλή η δήλωση για το μπάνιο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 10:10
Το δίδυμο του υπουργείου Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Σαντορινιός: Του «ξέφυγε» του Κουρουμπλή η δήλωση για το μπάνιο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 10:10

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έλεγε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει περιοριστεί δραστικά το πρόβλημα. Το Σαββατοκύριακο πέρασε αλλά οι ακτές του Σαρωνικού συνέχισαν να είναι μέσα στο μαζούτ. Και τώρα ο υφυπουργός Ναυτιλίας, αναβαθμισμένος ως συντονιστής του όλου έργου, δηλώνει ότι οι παραλίες που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα θα έχουν καθαριστεί, κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους, σε 20-30 ημέρες…

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ και προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν παρακάμπτει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναλαμβάνοντας συντονιστής. «Ο υπουργός με διόρισε, σε αυτόν λογοδοτώ» είπε.

Ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραλίες «θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών και ότι έκανε λάθος. Τόνισε δε για τη διαχείριση της όλης κρίσης πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί». Ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας. Το «αν» υπήρχαν λάθη, είναι ένας τρόπος να αποφύγεις να παραδεχθείς τις ευθύνες σου… Πάντως είπε ότι η δήλωση του κ. Κουρουμπλή προς τους λουόμενους -«και γιατί να μην κάνουν μπάνιο»- ήταν κάτι που του ξέφυγε…

Σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου και την κινητοποίηση των Αρχών, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα.

«Το ναυάγιο έγινε 02:30 το βράδυ. Το πλοίο βυθίστηκε στις 04:10. Εκεί βρίσκονταν σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα σκάφη να συλλέξουν τυχόν ναυαγούς.

Μέχρι τις 04:10 δεν μπορείς να ακουμπήσεις. Γιατί όσο βυθίζεται το πλοίο υπάρχουν δίνες, θα είχαμε θύματα. Αμέσως μετά έπρεπε να πέσουν οι δύτες, να υπογραφεί το συμβόλαιο απορρύπανσης μεταξύ της εταιρείας και της πλοιοκτήτριας και να μπει το φράγμα. Σε πόσες ώρες έγιναν αυτά μετά την οριστική βύθιση; Στις 09:40 είχε μπει το φράγμα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί δείγματα και θα γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η προέλευση του πετρελαίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αναφέρει ότι το πετρέλαιο που μόλυνε τις ακτές δεν προέρχεται από το δικό της πλοίο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα βγουν μέσα στην εβδομάδα.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...