Η Globo για μια γιορτή που δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο άλλοτε / Ο Guardian για κάτι πωλήσεις που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο / Η Corriere della Sera για μια συνήθεια που ξέχασαν ακόμη και οι Βρετανοί / Και η Clarin...
  • Ο Globo (έντυπη έκδοση)

    Νέα ήθη Ι/ Σάμπα σε ρυθμούς λιτότητας

    Η γιορτή «mais grande do mundo» δεν θα είναι και τόσο μεγάλη φέτος. Γιατί πίσω από τις κουίντες των θεαματικών χορογραφιών, τα μεγαλειώδη άρματα και την ανθρωποπλημμύρα, η Βραζιλία βιώνει την χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει ποτέ τα τελευταία εκατό χρόνια. Αποτέλεσμα; Ηδη 48 πόλεις ακύρωσαν τις εκδηλώσεις για το καρναβάλι για να αποφύγουν να ανοίξουν μια τρύπα στους προϋπολογισμούς τους που θα καταπιεί τα πάντα.

    Λιτότητας θα είναι και το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Εντάξει, ο διαγωνισμός στο «σαμποδρόμιο» του Οσκαρ Νιεμάγιερ θα γίνει όπως πάντα, το ίδιο και η παρέλαση στους δρόμους. Αλλά με λιγότερα άρματα και λιγότερες χορεύτριες, ενώ το συνθετικά υφάσματα θα αντικαταστήσουν το βελούδο. «Το σύνθημα φέτος είναι “λιτότητα”» δηλώνει στην O Globo ο Λουίς Κάρλος Μαγκαλχάες, διευθυντής της Portela, της σχολής σάμπα με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία των Καριόκας.

    Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού στη Βραζιλία αρχίζουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν έως την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής, την 1η Μαρτίου. Το Ρίο περιμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, τα έσοδα θα πιάσουν χαμηλό τριετίας. Και οι λόγοι είναι οικονομικοί: το ΑΕΠ έχασε άλλο ένα 3% φέτος, η ανεργία καλπάζει, το ίδιο και ο πληθωρισμός. Η πολιτεία του Ρίο μόλις που κατάφερε να εξοφλήσει μισθούς μηνών τους αστυνομικούς, οι οποίοι απειλούσαν με απεργία. Το πιο σκληρό χτύπημα, όμως, ήρθε από τους σπόνσορες που φέτος εμφανίστηκαν απρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

    «Το Καρναβάλι βυθίζεται στη χειρότερη κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων» γράφει ο βραζιλιάνος δημοσιογράφος Αϊντάνο Αντρε Μότα. Ενας λόγος παραπάνω για ξεφάντωμα: η φτώχεια ήθελε πάντα καλοπέραση.

    Φωτό: REUTERS/Pilar Olivares
  • The Guardian

    Επικίνδυνα ρεκόρ/ Ολοι πήραν τ’ όπλο τους!

    Ο πλανήτης δεν έχει πάψει λεπτό να πολεμάει – από τη Συρία και την Υεμένη έως τη Βιρμανία, το Κονγκό και το Σουδάν. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι το εμπόριο όπλων ευημερεί. Εκείνο που δεν μπορεί να μην μας εκπλήξει, όμως, είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν είχαν πουληθεί τόσα πολλά όπλα όσα σήμερα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    Η διαπίστωση ανήκει στον Guardian που δημοσιεύει τη σχετική έκθεση του διεθνούς ινστιτούτου Sipri. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η πώληση πυραυλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων αρμάτων και κάθε τύπου βαρέων όπλων έφτασε στα μεγαλύτερα επίπεδα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με τη Μέση Ανατολή να έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές της. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη παραμένουν οι βασικοί προμηθευτές. Στο κλαμπ, όμως, έχει αρχίσει να μπαίνει με αξιώσεις και η Κίνα.

    Ανάμεσα στους καλύτερους «πελάτες» φιγουράρουν η Σαουδική Αραβία, η οποία μετά την επέμβαση στην Υεμένη, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων μετά την Ινδία. Οι αγορές της – κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – αυξήθηκαν κατά 212%, ενώ η Ινδία αγοράζει κυρίως από τη Ρωσία. Αλλοι καλοί πελάτες είναι η Κίνα και το Πακιστάν, χώρες που εισάγουν το 13% των όπλων παγκοσμίως. Η Κίνα είναι πλέον και στους μεγαλύτερους πέντε εξαγωγείς μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ (πρώτες, πουλάνε σε εκατό χώρες) και τη Ρωσία.

    Στους 20 καλύτερους πελάτες είναι και η Τουρκία. Μήπως δεν έχει νόημα να χρεωνόμαστε και εμείς εδώ με κάτι περίεργα εξοπλιστικά;

    Φωτό:  Δηλαδή το καβαλάει με την κελεμπία και το σανδάλι και πάει πόλεμο; Πηγή: The Guardian/Gabriela Maj/Bloomberg via Getty
  • Corriere della Sera

    Νέα ήθη ΙΙ/ Οι Εγγλέζοι βαρέθηκαν τις ουρές

    Λέγεται ότι στο ναυάγιο του Τιτανικού χάθηκαν πολύ περισσότεροι Βρετανοί από Αμερικανοί επειδή οι πρώτοι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να ανεβούν στις σωστικές λέμβους ενώ οι δεύτεροι όρμησαν σαν να μην υπήρχε αύριο (που δεν υπήρχε).

    Φαίνεται όμως ότι αυτή η πολύ βρετανική συνήθεια, ή μάλλον σήμα κατατεθέν  του british way μαζί με το τσάι, αποτελεί πια παρελθόν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη μελέτη δυο καθηγητών του πανεπιστημίου του Λονδίνου που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ηρεμία, οι καλοί τρόποι, η τάξη και οι κοινωνικοί κανόνες της ουράς είναι αρετές που έχουν εξαφανιστεί».

    Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι ο μέσος πολίτης ξοδεύει τέσσερα χρόνια από τη ζωή του στημένος σε κάποια ουρά: με το αυτοκίνητο ή στο αεροδρόμιο, στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς ή στις δημόσιες υπηρεσίες, για να μπει σε ένα κλαμπ ή για να παρακολουθήσει μια ταινία στο σινεμά. Ο χρόνος όμως είναι χρήμα – ενδεχομένως ακόμη περισσότερο στις μητροπόλεις. Κι κάπως έτσι, γράφει η Corriere della Sera, η υπομονή έδωσε τη θέση της στο χάος αλλά και σε διάφορα κλασικά μεσογειακά κόλπα (χρησιμοποιείς το 5χρονο παιδί σου, για παράδειγμα, για να περάσεις μπροστά, βέβαιος ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά κανένας δεν θα διαμαρτυρηθεί).

    Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές του φαινομένου σημειώνουν ότι και στις βρετανικές ουρές ισχύει πια ο κανόνας του έξι. Που τι λέει αυτός; Οτι τα νεύρα σου στην ουρά αρχίζουν και παίζουν όταν έχεις μπροστά σου έξι άτομα ή εάν η απόστασή από τον μπροστινό σου είναι έξι ίντσες (15 εκατοστά). Φαίνεται ακόμη ότι κάποιον ρόλο παίζει ο οσμή και τα χρώματα. Το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί  ενισχύουν το στρες στην ουρά. Αντίθετα, καταπραϋντικά λειτουργούν τα αρώματα της βανίλιας και της λεβάντας.

    Καιρός να το μάθουν και οι Εγγλέζοι.

    Φωτό: Ετοιμοι για το «ντου» στο κόκκινο λεωφορείο. Πηγή: Corriere della Sera
  • El Clarin

    Ονειρα/ H «Νεκρή Αγελάδα» πάει Ντουμπάι

    Κι ενώ το Μπουένος Αϊρες ξεκινά έρευνες πέρα από τα 12 μίλια που οριοθετούν τα χωρικά του ύδατα ελπίζοντας να βρει θαλάσσια κοιτάσματα, ένα χωριό 7.000 κατοίκων στην αργεντίνικη ενδοχώρα φιλοδοξεί να γίνει το «Ντουμπάι της Λατινικής Αμερικής».

    Το χωριό Ανιελο, μας πληροφορεί η Clarin, βρίσκεται στην περιοχή της Βάκα Μουέρτα (της Νεκρής Αγελάδας) και σε απόσταση 1.156 χιλιομέτρων από το Μπουένος Αϊρες. Και οι κάτοικοί του ζουν ήδη το όνειρο ενός θησαυρού που υποτίθεται ότι θα τους εξασφαλίσει ένα πλούσιο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου. Είναι ένα συλλογικό όνειρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2034. Γιατί; Επειδή υποτίθεται η «Νεκρή Αγελάδα» είναι μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Και, ήδη, εκεί όπου υπήρχαν μόνο αμμόλοφοι μιας άνυδρης στέπας, τώρα υπάρχουν υποδομές και καινούργια σπίτια για τους εργαζόμενους, ενώ πρόσφατα άνοιξε και μια τράπεζα.

    Δεν είναι ακριβώς μια εικόνα βγαλμένη από την εποχή της Αγριας Δύσης. Σε αυτό το ξεχασμένο χωριό θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, καθώς και ένα εμπορικό κέντρο. Ο δήμος εκτιμά ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τουλάχιστον τις 35.000 τα επόμενα χρόνια. «Κάτω από την στέπα υπάρχουν πετρέλαιο και αέριο σε αρκετές ποσότητες για την ενεργειακή επάρκεια ολόκληρης της χώρας αλλά και εξαγωγές» διαβεβαιώνει ο δήμαρχος. Πότε θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις; Οι χρόνοι είναι αβέβαιοι. Ηδη πάντως οι 2.449 κάτοικοι έγιναν μέσα σε δυο χρόνια 7.000. Και τους ενώνει το κοινό όνειρο του «Ντουμπάι».

    Φωτό: Δεν πρέπει να το βλέπει κανείς έτσι. Αλλά να το φανταστεί σε μερικά χρόνια. Πηγή: El Clarin/Ruben Digiliο



text
  • Ε, αυτά που έχασαν οι Ιρανοί από το χτύπημα θα τα πάρουν πίσω από το πετρέλαιο


    19 Απριλίου 2024, 08:52