267
Eργάτης του δήμου της Αγίας Πετρούπολης σβήνει ένα γκράφιτι με το πρόσωπο του φυλακισμένου ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και τη φράση «Ο ήρωας της Νέας Εποχής» | REUTERS/Anton Vaganov

Ρωσία: Αποσύρονται οι διώξεις εναντίον Ναβάλνι μετά την «ύποπτη» εξαφάνισή του

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 22:46
Eργάτης του δήμου της Αγίας Πετρούπολης σβήνει ένα γκράφιτι με το πρόσωπο του φυλακισμένου ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και τη φράση «Ο ήρωας της Νέας Εποχής»
|REUTERS/Anton Vaganov

Ρωσία: Αποσύρονται οι διώξεις εναντίον Ναβάλνι μετά την «ύποπτη» εξαφάνισή του

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 22:46

Η ρωσική Δικαιοσύνη παύει την περαιτέρω δίωξη του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς οι μεν υποστηρικτές του λένε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του εδώ και περίπου δύο εβδομάδας –από τις 6 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα–, ενώ αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η απουσία του παραπέμπει σε «εξαναγκαστική εξαφάνιση».

Συνολικά επτά μηνύσεις εναντίον του Ναβάλνι τέθηκαν στο συρτάρι τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, όπως ενημέρωσαν οι δικηγόροι του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους ότι το Κρεμλίνο του «έκλεισε το στόμα», υπονοώντας ακόμη και ενδεχόμενη δολοφονία του, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει την πέμπτη προεδρική θητεία του.

Ο Ναβάλνι, που έχει καταδικαστεί σε περίπου 30ετή συνολική ποινή κάθειρξης, εξαφανίστηκε μέσα από τη φυλακή όπου κρατείτο, στην περιοχή Βλαντίμιρ, κοντά στη Μόσχα. Αρχικά υπήρχαν υπόνοιες ότι μεταφέρθηκε σε άλλον, «ειδικό» χώρο κράτησης.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η υποστηρίκτριά του Κίρα Γιάρμις δήλωσε πως η ομάδα της έστειλε επιστολές σε περίπου 200 ρωσικά σωφρονιστικά καταστήματα ζητώντας πληροφορίες γι’ αυτόν, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον εντοπίσει.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, αρνείται να σχολιάσει την εξαφάνιση, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αρκείται να πει ότι «δεν έχουμε ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να ορίζουμε τη μοίρα των καταδίκων».

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο να ζει μεν, αλλά να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο, καθώς νωρίτερα τον Δεκέμβριο είχε καταρρεύσει εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής και διατροφής στη φυλακή ΙΚ-6, όπου εξέτιε την ποινή του για απάτη. Είχε καταδικαστεί, μάλιστα, σε επιπλέον 19 έτη κάθειρξης για εξτρεμιστική δράση. O ίδιος επέμενε πως όλες οι εναντίον του διώξεις και καταδίκες ήταν πολιτικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...