338
Φωτογραφία από τη μοναδική γνωστή εμφάμνιση του Αλ Μπαγκντάντι το 2014 | Reuters

Νεκρός σε αμερικανική επιχείρηση ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2019, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2019, 16:00
Φωτογραφία από τη μοναδική γνωστή εμφάμνιση του Αλ Μπαγκντάντι το 2014
|Reuters

Νεκρός σε αμερικανική επιχείρηση ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2019, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2019, 16:00

Ο εξαφανισμένος και καταζητούμενος από χρόνια αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή της Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία.

Η πληροφορία είχε γίνει γνωστή από τα ξημερώματα της Κυριακής και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, σε μήνυμά του στις 09:00 [15:00 στην Ελλάδα].

«Ηταν ένας αρρωστημένος, διεστραμμένος άνθρωπος, που τώρα πια πέθανε», είπε στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μερικές ώρες νωρίτερα είχε προϊδεάσει για το χτύπημα γράφοντας στο Twitter ότι «μόλις έγινε κάτι μεγάλο».

Για τον θάνατο του τζιχαντιστή ηγέτη είπε ακόμη ο Τραμπ ότι ήταν ένας «μοχθηρός και βίαιος και πέθανε μοχθηρό και βίαιο τρόπο».

Ο κόσμος «είναι πλέον πολύ πιο ασφαλής», κατέληξε.

Για τις συνθήκες του θανάτου οι πληροφορίες παραμένουν, αρκετές ώρες μετά το συμβάν, συγκεχυμένες.

Η επίθεση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από αέρος από τις αμερικανικές δυνάμεις, πιθανόν με πληροφορίες ή ακόμη και τη συνεργασία της Τουρκίας ή ακόμη και των Κούρδων στην περιοχή.

Ο Αλ Μπαγκντάντι ενεργοποίησε εκρηκτικά που είχε πάνω στο σώμα του σε γιλέκο. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν και κάποιοι ακόλουθοι του αρχηγού του ISIS.

Κανένας αμερικανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση.

Ο επικεφαλής του ISIS (όσο έχει απομείνει από την άλλοτε ισχυρή οργάνωση) δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ΙΚ τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες».

Ποιος ήταν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Είχε γεννηθεί κοντά στη Σαμάρα του Ιράκ το 1971 ήταν κληρικός σε τέμενος της πόλης το 2003, όταν έγινε η εισβολή των Αμερικανών. Πιθανόν όμως να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και νωρίτερα, άλλες πηγές ισχυρίζονται όμως ότι αυτό συνέβη κατά τον εγκλεισμό του σε αμερικανικό στρατόπεδο.

Από το 2010 άρχισε να εμφανίζεται σαν επικεφαλής μιας τρομοκρατικής ομάδας-ομπρέλα εξτρεμιστών. Τον επόμενο χρόνο επικηρύχθηκε με 10 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες του προέρχονται από τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του ήταν τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...