594
Ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις «απολίτικες ρητορικές εξάρσεις» του κ. Κασσελάκη | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προανακριτική για τα Τέμπη ζήτησε και ο Χαρίτσης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 19:34
Ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις «απολίτικες ρητορικές εξάρσεις» του κ. Κασσελάκη
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προανακριτική για τα Τέμπη ζήτησε και ο Χαρίτσης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 19:34

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να αναλάβει η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή –αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις δηλώσεις του στη Βουλή την Τετάρτη.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε εξάλλου την κυβέρνηση που «κατά τ’ άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση Προανακριτικής για τη Σύμβαση 717.

Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρωθυπουργός «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε εσείς τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Δεσμευτείτε λοιπόν σήμερα ότι θα συμφωνήσετε σε σύσταση Προανακριτικής», υπογράμμισε.

«Να παραιτηθεί άμεσα ο Φλωρίδης»

Ακολούθησαν τα πυρά κατά του κ. Φλωρίδη. «Ακούσαμε την ανατριχιαστική φράση “όσοι μιλάνε για μπάζωμα είναι για τα μπάζα”. Και την είπε ποιος; Ο υπουργός Δικαιοσύνης». Ρώτησε τον κ. Φλωρίδη τα εξής: «Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα- καταγγελία των συγγενών των θυμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι; Εχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι;».

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέει ότι “είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα”. Η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και γι’ αυτό οφείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης να παραιτηθεί άμεσα», προσέθεσε.

Αιχμές κατά Κασσελάκη

Ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, λόγω της στάσης του το τελευταίο χρονικό διάστημα –και γενικότερα– και ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν συμμετείχε σε συνεννοήσεις με άλλα κόμματα ενόψει της κατατεθείσας πρότασης δυσπιστίας.

«Η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αυτή η συζήτηση, ως μια ανούσια “κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση», ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...