342
|

«Slava’s Snowshow», παράσταση χιονοθύελλα!

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 8 Μαρτίου 2013, 09:05

«Slava’s Snowshow», παράσταση χιονοθύελλα!

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 8 Μαρτίου 2013, 09:05

Το είδα και μία, και δύο, και τρεις φορές. Στο Λονδίνο το 1998, στο Παλλάς πέρσι, στο Παλλάς και φέτος. Την πρώτη φορά μόνη, τις δύο τελευταίες με τα βαφτιστήρια μου. Πέρσι με τον 16χρονο Δημήτρη, φέτος με τον 9χρονο Γιώργο. Η νεαρή μου παρέα – και πέρσι και φέτος – ενθουσιάστηκε. Ο Γιώργος, μάλιστα, χαρακτηριστικά, μου είπε: «Νονά, δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά μου άρεσαν πολύ όλα όσα είδα». Ο Γιώργος είναι ένα ιδιαιτέρως έξυπνο παιδί και, φυσικά, είχε δίκιο σε αυτό που είπε.

Το «Slava’s Snowshow», δημιούργημα του Ρώσου κλόουν Σλάβα Πολούνιν, δεν είναι σαν τα άλλα παιδικά θεάματα. Δεν βασίζεται σε μία καθαρογραμμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Υπάρχει μια βασική ιδέα – ο Σλάβα και οι σύντροφοί του σε ένα παγωμένο τοπίο – και, από κει και πέρα, κλόουν είναι και ό,τι θέλουν κάνουν. Τα κλασικά, κλοουνίστικα σκερτσάκια είναι μάλλον βαρετά – εντάξει, θα το ομολογήσω, ποτέ δεν συμπαθούσα και πολύ τους κλόουν – αλλά τα διαδραστικά τους κομμάτια με το κοινό είναι απογειωτικά.

Τα μπουγελώματα, ο ιστός αράχνης που απλώνεται πάνω από τους θεατές, το χιόνι που πέφτει από την οροφή του Παλλάς και κάνει την αίθουσα να μοιάζει με χιονισμένο τοπίο, η μεγαλειώδης χιονοθύελλα υπό τους ήχους του «Carmina Burana» του Carl Orff, το παιχνίδι του κοινού στο τέλος με τις τεράστιες φουσκωτές, πολύχρωμες μπάλες, όλα αυτά τα τεχνάσματα ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους θεατές μετατρέποντας το καθωσπρέπει Παλλάς σε παιδική χαρά ανηλίκων κι ενηλίκων.

Σίγουρα, η παράσταση θα μπορούσε να είναι πιο συμπυκνωμένη χρονικά και ενδεχομένως με λιγότερα μικρού ενδιαφέροντος νούμερα. Σίγουρα, θα μπορούσαν οι ώρες έναρξης των καθημερινών να είναι νωρίτερα – κατά τις 6.00-7.00 μ.μ. – για να μην κουτουλάνε από τη νύστα στο τέλος της παράστασης οι μικροί θεατές. Σίγουρα, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να είναι φθηνότερα από τα €30-70 που κοστίζουν, ώστε να μπορούν πολύ περισσότεροι θεατές να απολαύσουν αυτόν το μελαγχολικό Ρώσο κλόουν και την παρέα του – είναι σχεδόν απαγορευτικό για μια οικογένεια μεσαίου εισοδήματος στην Ελλάδα της κρίσης να μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της αυτό το θέαμα και είναι πράγματι κρίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News