348
|

“Shoebox”, Λουκάς Μέξης (Τετράγωνο)

“Shoebox”, Λουκάς Μέξης (Τετράγωνο)

Τρείς τύποι – όλοι φίλοι μεταξύ τους, ένας ρέμπελος φοιτητής της ημεδαπής, ένας ρούχλας ξέμπαρκος στο νησί της Αμοργού, ένας αιώνιος και καλά φοιτητής των καλών τεχνών της αλλοδαπής που κουβαλάει ένα Shoebox και ένας τέταρτος ,λαμβάνουν μέρος στην πιο ευφάνταστη κομπίνα που έχει ποτέ στηθεί, με στόχο τα λεφτά του κουλτούρ φοιτητή που έχει καταθέσει ο πατέρας του στη τράπεζα και που μπορεί να αγγίξει μόνο εάν βγάλει το βασικό μισθό, δηλαδή τα εφτακόσια ευρώ, πουλώντας τα έργα του σαν ζωγράφος! Χα! Καμία τύχη δηλαδή. Αρα; Αρα… εδώ στήνεται όλη η κομπίνα, εδώ είναι που παίζεται η που***α και εδώ είναι που η τετραμελής αυτή παρέα αποφασίζει να δείξει όλο της το ταλέντο, να βάλει όλη της τη φαντασία σε πλήρη δημιουργία των πιο πιθανών και απίθανων ιδεών, στην απόλυτη κατάθεση συναδελφικής λαμογιάς!

Από μία καλοστημένη κηδεία παρωδία, στην αρπαγή πινάκων – ο Θεός να τους κάνει, τίγκα στην αγιαστούρα – ενός Ισλανδοαμοργιανού χασικλή ζωγράφου με το όνομα Χλινούρ, που οι ντόπιοι τον φωνάζουν..Τάκη, άστο, στη μεταφορά τους και οργάνωση της περίφημης έκθεσης στα Γιάννενα, γιατί εκεί βολεύει και τέλος, στην πώληση και συνεπώς στα λεφτά του μπαμπά, όλα μα όλα πρέπει να δουλέψουν στην εντέλεια. Και δουλεύουν όλα στην εντέλεια και όλα πάνε κατ’ ευχή, μέχρι την στιγμή που…

Τα πάντα κινούνται σε μία τρελή ανισορροπία και χάνονται στον απίστευτα γρήγορο ρυθμό της αφήγησης των σουρεάλ καταστάσεων, με καταιγισμό παράλληλων σκέψεων, γεμάτη ανατρεπτικό χιούμορ.

Άφησα για το τέλος τρείς χαρακτήρες που ο καθένας για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους, αφήνει το στίγμα του στο πιο τρελό βιβλίο των τελευταίων χρόνων. Μία πρώην γκόμενα, ο από μηχανής θεός, ένα γκαγκά τύπο και νυν γκόμενο της πρώην γκόμενας που ακούει στο όνομα Στάμνας, μα είναι δυνατόν να σε λένε Στάμνα! Και βεβαίως τον τέταρτο της παρέας που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον αναγνώστη, που είναι και αυτός στο κόλπο, γίνεται ένα με το στόρι, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, διασκεδάζοντας με όλα τα ευτράπελα, με το σαράκι που λέγεται περιέργεια, να τον τρώει εξαρχής ,για να μάθει το πιο βασικό πράγμα. Τι επιτέλους κρύβει μέσα το Shoebox.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News