1437
O Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί έκανε περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ | ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2021, 12:31
O Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί έκανε περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ
|ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2021, 12:31

Με τον χαιρετισμό στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη που για σήμερα Σάββατο είναι μεγάλο καθώς το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του στο Βελλίδειο.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα Επιμελητήρια τόνισε πως «βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου» και διαβεβαίωσε ότι όλοι θα έχουν μέρισμα στα οφέλη της ανάπτυξης και πρωτίστως η νέα γενιά.

«Θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα να έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζει και τον κόσμο της εργασίας”, προσθέτοντας ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια ανάταξης της Οικονομίας».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ξεναγεί τον Πρωθυπουργό σε περίπτερο της ΔΕΘ

«Δαπανήσαμε σημαντικότατους πόρους για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε μία πρωτοφανή υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση» σημείωσε προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης «ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος την τελευταία δεκαετία».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νέος κύκλος μεγέθυνσης της οικονομίας θα πρέπει να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, με έμφαση στην συμπεριληπτικότητα και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στο μέρισμα της ανάπτυξης.

«Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να είναι ένα μέρισμα το οποίο θα αφορά όλους, πρωτίστως τη νέα γένια» τόνισε.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια «για να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής αλλά και αποτελεσματικός» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην εκστρατεία πειθούς.

«Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να βάλουμε οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια της πανδημίας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι το όπλο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Τα στατιστικά στοιχεία από όλον τον κόσμο λένε ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα είναι διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Πρόεδρε, κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Υπουργοί, φίλες και φίλοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Να σας ευχηθώ, κ. Πρόεδρε, καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα, μετά τον τραγικό χαμό του καλού φίλου Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Θέλω να επαναλάβω, για ακόμα μία φορά, ότι η κυβέρνησή μας θεωρεί τα Επιμελητήρια συμμάχους και συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι κάτι το οποίο, εξάλλου, το έχουμε αποδείξει έμπρακτα. Σε εσάς χτυπάει ο παλμός της μικρής, μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας. Και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζει και τον κόσμο της εργασίας.

Χαίρομαι που αναγνωρίζετε και αναγνωρίζεται, το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που χτύπησε τη χώρα μας η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των επιχειρήσεων, προστάτευσε τις θέσεις εργασίας, και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μιλάμε για μείωση και όχι για αύξηση της ανεργίας αλλά και για αύξηση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος την τελευταία δεκαετία. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διστάσαμε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση -το γνωρίζει καλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο οποίος βρίσκεται μαζί μας- να δαπανήσει σημαντικότατους πόρους για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε μία πρωτοφανή υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω σήμερα, πρέπει να είμαι εξαιρετικά συγκρατημένος γιατί έχω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να σας πω σήμερα το βράδυ. Θέλω απλά να σας μεταφέρω το μήνυμα να έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν πράγματι θεαματική. Γνωρίζω ότι στην οικονομία και την κοινωνία και στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχει ακόμα μία σχετική καχυποψία, μία επιφυλακτικότητα. Μπορώ να σας πω, όμως, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας.

Και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να είναι ένα μέρισμα το οποίο θα αφορά όλους, πρωτίστως τη νέα γένια. Και γι’ αυτά θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα το βράδυ στην ετήσια ομιλία την οποία ο Πρωθυπουργός κάνει με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μία τελευταία παρατήρηση που αφορά το τραπεζικό σύστημα. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι οι ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν περιόριζαν τη χρηματοδότησή τους σε ένα υποσύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τα πλαίσια των εγγυήσεων, τη δραστηριότητα της αναπτυξιακής Τράπεζας, χρησιμοποίησε -πιστεύω πολύ αποτελεσματικά- το εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Χρηματοδότησε δηλαδή με επιστρεπτέο αλλά και μη επιστρεπτέο ποσό απευθείας τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Θεωρώ ότι ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο το οποίο χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αναγνωριστεί και στο εξωτερικό, ως ένα καινοτόμο μέτρο δημόσιας πολιτικής, για το πώς μπορούμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο αντιμετώπισε σε υπερθετικό βαθμό η αγορά.

Όμως, τώρα οι τράπεζες βρίσκονται σε μία διαφορετική κατάσταση από αυτή που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια. Έχετε δει και εσείς -και είναι επιτυχία για τη χώρα και για το τραπεζικό σύστημα- το γεγονός ότι έχουν έχουν μειωθεί σημαντικότατα τα κόκκινα δάνεια.

Και αυτό πια μας επιτρέπει να συνομιλήσουμε και με τις τράπεζες με διαφορετικούς όρους και να τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν, πια, απαλλαγμένες από τη βασική τους υποχρέωση της τελευταίας δεκαετίας που ήταν η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, στο κύριο αντικείμενο της δουλειάς τους, που δεν είναι άλλο από τη χορήγηση δανείων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και γνωρίζω ότι και το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνομιλούν με τις τράπεζες ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό.

Άρα, πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά το άγχος που μπορεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα στην ελληνική κοινωνία, καθώς ακόμα ο κορονοϊός δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Έχουμε εμπιστοσύνη στα Επιμελητήρια, έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο της επιχειρηματικότητας να αναλάβει ρίσκο, να επενδύσει, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να κάνει δηλαδή αυτό το οποίο τόσο καλά ξέρετε να κάνετε. Πιστεύω σε ένα περιβάλλον το οποίο αυτή τη φορά είναι πολύ πιο ευοίωνο, πολύ πιο θετικό από ό,τι ήταν οποιαδήποτε χρονική στιγμή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Και τέλος μία κουβέντα για τον εμβολιασμό. Χαίρομαι για τη στάση την οποία έχετε τηρήσει. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια πειθούς, και εσείς με τους εργαζόμενους σας. Να τους πείσετε ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να βάλουμε οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια της πανδημίας.

Θα εξακολουθούμε να επιχειρούμε, να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, για να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής αλλά και αποτελεσματικός.

Τα στατιστικά στοιχεία από όλον τον κόσμο λένε ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα είναι διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Εμβολιαζόμενοι, λοιπόν, δεν προστατεύουμε μόνο τους γύρω μας, προστατεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τον εαυτό μας. Και χρησιμοποιούμε αυτό το μοναδικό δώρο το οποίο μας έχει προσφέρει η επιστήμη για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, πρώτα και πάνω απ’ όλα, αλλά και αυτούς που αγαπάμε.

Και πάλι, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη Γενική σας Συνέλευση και πιστεύω ότι το βράδυ θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα. Όχι μόνο μία σειρά παρεμβάσεων, αλλά πιστεύω και ένα συνολικό πλαίσιο, μία φιλοσοφία για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις, το νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας.

Θα το ξαναπώ, θα πρέπει να είναι μία ανάπτυξη με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη την οποία είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν, με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια, εμφαση στη διπλή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές θα είναι αρωγοί.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...