511
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο πιγκουίνος που κατάφερε να ταξιδέψει από την Ανταρκτική στο νησί της Νέας Ζηλανδίας | Allanah Purdie/Department of Conservation

Πιγκουίνος ταξίδεψε 3.000 χλμ. για να βρει νέο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 17:52
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο πιγκουίνος που κατάφερε να ταξιδέψει από την Ανταρκτική στο νησί της Νέας Ζηλανδίας
|Allanah Purdie/Department of Conservation

Πιγκουίνος ταξίδεψε 3.000 χλμ. για να βρει νέο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 17:52

Οι πιγκουίνοι της Αδελίας ζουν αποκλειστικά στην Ανταρκτική, έχουν ύψος 46 έως 71 εκατοστά, βάρος 3,6 έως 6 κιλά και είναι λίγο μικρότεροι από τα περισσότερα είδη πιγκουίνων. Διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό σημάδι, που είναι ο λευκός δακτύλιος γύρω από το μάτι τους, και δείχνουν σαν να φορούν σμόκιν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ένας πιγκουίνος Αδελίας ταξίδεψε από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία, καλύπτοντας μια απόσταση 3.000 χλμ. Είναι μόλις η τρίτη φορά που ένας πιγκουίνος Αδελίας εντοπίζεται στη Νέα Ζηλανδία. Ο πιγκουίνος σταμάτησε το ταξίδι του στο νησί Σάουθ, στη νοτιοανατολική πλευρά της Νέας Ζηλανδίας. Στην περιοχή όπου έφτασε ο πιγκουίνος, υπάρχει μια μικρή κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον εντόπισαν και διαπίστωσαν ότι δεν φαινόταν διατεθειμένος να μπει ξανά στο νερό. Θεώρησαν ότι κινδυνεύει από τους σκύλους της περιοχής και κάλεσαν μια οργάνωση προστασίας πιγκουίνων.

«Εκτός του ότι ο πιγκουίνος έδειχνε λίγο αφυδατωμένος, αλλά και είχε στερηθεί για αρκετό χρόνο την τροφή, σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά καλά στην υγεία του. Του δώσαμε λίγα υγρά και κάποια ψάρια και συνήλθε» αναφέρει ο Τόμας Στράκε, επικεφαλής της ομάδας που βοήθησε τον πιγκουίνο. Η ομάδα ήθελε να τον μεταφέρει με αεροσκάφος σε μια περιοχή όπου θα μπορούσαν να τον φροντίσουν καλύτερα, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Ετσι, τον μετέφεραν σε ένα σημείο της περιοχής από όπου πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη βάση του, στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με τον Στράκε, η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων και στην περιοχή της Ανταρκτικής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υποχρεώνει τα ψάρια της περιοχής να πηγαίνουν σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη για να συναντήσουν τα ψυχρά νερά όπου έχουν συνηθίσει να κινούνται και να ζουν.

Ο πιγκουίνος μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένος να επιστρέψει στην αποικία του και γίνεται προσπάθεια για να… πειστεί να το πράξει. Credit: Allanah Purdie/Department of Conservation

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα οι πιγκουίνοι να δυσκολεύονται να βρουν τροφή και να απομακρύνονται ολοένα και πιο μακριά από τις αποικίες τους για να τραφούν. Κάτι που πιθανολογείται ότι συνέβη και με τον συγκεκριμένο πιγκουίνο, ότι έφθασε δηλαδή στη Νέα Ζηλανδία στην προσπάθειά του να εντοπίσει ψάρια. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, όμως, και το είδος των πιγκουίνων που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Οι τοπικοί πιγκουίνοι δεν βρίσκουν πλέον τροφή, όχι εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά επειδή η εντατική αλιεία εξαφανίζει τους πληθυσμούς των ψαριών. Οι οργανώσεις προστασίας των πιγκουίνων περιγράφουν μια «εφιαλτική» κατάσταση.

Οι ειδικοί, πάντως, αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των πιγκουίνων Αδελίας μοιάζουν σταθεροί, σε κάποιες περιοχές αυξάνονται, ενώ σε κάποιες άλλες μειώνονται. Ομως υπάρχουν αρκετές πιθανές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους και συμπεριφορές όπως αυτή του πιγκουίνου που ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ανταρκτικής βρίσκονται σε κρίση. Οπως επισημαίνεται, αν δούμε το προσεχές διάστημα να πυκνώνουν οι επισκέψεις των πιγκουίνων της Ανταρκτικής στη Νέα Ζηλανδία ή σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές, θα έχουμε να κάνουμε με αλλαγές στους ωκεανούς που πρέπει να μας προβληματίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...