368
|

Πέθανε στα 73 του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 10:40

Πέθανε στα 73 του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 10:40

Ενα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Τουρκία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ο Μεσούτ Γιλμάζ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ο Γιλμάζ είχε διατελέσει πρωθυπουργός της γείτονος, την περίοδο που η θέση ήταν πιο σημαντική από αυτή του προέδρου της δημοκρατίας, προτού δηλαδή αλλάξει το σύνταγμα της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιλμάζ διετέλεσε πρωθυπουργός το 1991 και έπειτα, το 1996, συγκυβέρνησε με την Τανσού Τσιλέρ.

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Ανήκε στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και μέσα από τον κομματικό σωλήνα έφτασε στην πρώτη κυβερνητική του θέση: έγινε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ στη δεκαετία του 1980. Μετά τη μεταπήδηση του Οζάλ στην προεδρία της χώρας το 1989, ο Γιλμάζ αναδείχθηκε επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς τον νέο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 κατάφερε να εκλεγεί από συνέδριο του κόμματος αρχηγός και ως εκ τούτου πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέμεινε όμως για λίγο πρωθυπουργός. Ξαναέγινε το 1996, συγκυβερνώντας με την Τανσού Τσιλέρ και ξανά την περίοδο 1997-1999.

Σε εκείνα τα δύσκολα για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα χρόνια, μετά δηλαδή την κρίση των Ιμίων (1996), ο Γιλμάζ είχε βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί ένας δίαυλος διαλόγου με την Αθήνα και τον Κώστα Σημίτη.

Η ιστορική ειρωνεία είναι ότι τότε οι δύο πολιτικοί είχαν διαπιστώσει τις ίδιες διαφορές που πάνω-κάτω υπάρχουν και σήμερα: άρνηση της Τουρκίας ως προς την παραπομπή των διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης, απαίτηση για «εφ’ όλης της ύλης» διάλογο με την Αθήνα και στο μέσον όλων αυτών μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ ώστε να διερευνηθούν τρόποι για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω της υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης –όπου περίπου βρισκόμαστε και τώρα, εν έτει 2020.

Ο Γιλμάζ από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Ετζεβίτ, αλλά το πολιτικό άστρο του άρχισε να δύει.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τον Αύγουστο του 2006 επαναδραστηριοποιήθηκε, σε μια τελευταία προσπάθεια να ξαναμπεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ πια άρχιζε η πολιτική ηγεμονία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...