1225
Ιούνιος 1970, Πόλη του Μεξικού. O Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο Πελέ, θριαμβευτής με τη Σελεσάο στο Παγκόσμιο Κύπελλο | Alessandro Sabattini/Getty Images

Adeus: Ο μυθικός Πελέ πέρασε στην αιωνιότητα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 21:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2022, 07:10
Ιούνιος 1970, Πόλη του Μεξικού. O Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο Πελέ, θριαμβευτής με τη Σελεσάο στο Παγκόσμιο Κύπελλο
|Alessandro Sabattini/Getty Images

Adeus: Ο μυθικός Πελέ πέρασε στην αιωνιότητα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 21:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2022, 07:10

Πριν τον Γιόχαν Κρόιφ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, πριν τον Λιονέλ Μέσι του καιρού μας, πριν το ποδόσφαιρο γίνει αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή ένα παγκόσμιο αθλητικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, υπήρχε ο Πελέ. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτός έκανε το άθλημα αυτό που είναι σήμερα. Αυτός ο άνθρωπος, ο βραζιλιάνος μάγος της μπάλας, ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, τον οποίο ο πλανήτης όλος φώναζε «Πελέ», άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Ηταν 30 Νοεμβρίου 2022 όταν ο Πελέ εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο και από την πρώτη στιγμή τα πράγματα έμοιαζαν δύσκολα. Σε όλο αυτό το διάστημα τα ρεπορτάζ για την κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, αν και ο ίδιος, κυρίως μέσω της κόρης του και των αναρτήσεών της στα social media, έστελνε μήνυμα αισιοδοξίας. Ομως, ο οργανισμός του δεν άντεξε. Ο Πελέ πέρασε στην Ιστορία, όχι μόνο του ποδοσφαίρου: στην παγκόσμια Ιστορία.

Ο Πελέ υπήρξε ένας απαράμιλλος ποδοσφαιριστής που όμοιό του δεν είχε δει ο κόσμος. Hταν τυχερός, ναι, που το ταλέντο του έλαμψε περισσότερο όταν η τηλεόραση έβαλε το ποδόσφαιρο στα σπίτια όλου του κόσμου, στο θρυλικό Μουντιάλ του Μεξικού του 1970. Ομως η τηλεόραση ήταν απλώς ο μεγεθυντικός φακός.

Ο Πελέ έκανε απίστευτα πράγματα που άλλοι θα έκαναν 20, 30 και 50 χρόνια αργότερα. Είχε φαντασία και άνεση στο παιχνίδι του, το έκανε να μοιάζει εύκολο. «Ηταν ο καλύτερος γιατί μπορούσε να κάνει τα πάντα στο γήπεδο», είχε πει ο Μπόμπι Μουρ, ο θρυλικός αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, που είχε χάσει από τη Βραζιλία το 1970.⁠

Αν λέμε τώρα για τον απίστευτο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Πελέ οδήγησε τη Βραζιλία στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 στη Σουηδία όταν ήταν ακόμα 17 ετών παιδάκι! Ωστόσο, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν αθλητικός, μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο και από οπουδήποτε, να ντριμπλάρει οποιονδήποτε και να αντέχει τα χτυπήματα σκληροτράχηλων αμυντικών, που όχι απλά δεν φοβούνταν την (ανύπαρκτη εκείνα τα χρόνια) παρατήρηση ή κάρτα του διαιτητή, αλλά μπορεί να σου έσπαγαν το πόδι και μετά να τραγουδούσαν χαρούμενοι στα ντους των αποδυτηρίων.

Ο Πελέ, παιδί ακόμα, στον ημιτελικό του Μουντιάλ της Σουηδίας, τον Ιούνιο του 1958, κόντρα στους Γάλλους. Η Βραζιλία νίκησε 5-2, ο Πελέ πέτυχε τρία γκολ (Photo by /picture alliance via Getty Images)

Δώδεκα χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη Στοκχόλμη και ύστερα από μια καριέρα με πολλή λατινοαμερικανική μυθολογία, πολλά γκολ (1.279, που είναι μεν ρεκόρ, αλλά επιτεύχθηκαν σε διάφορους αγώνες αμφιβόλου αξιοπιστίας), αλλά και πολύ, πάρα πολύ, απίστευτα πολύ ταλέντο, ο Πελέ πανηγύρισε το τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο (είχε προηγηθεί και ένα στη Χιλή το 1962): το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουνίου 1970, ο τόπος ήταν η Πόλη του Μεξικού και ο Πελέ ήταν ο μαέστρος εκείνης της υπέροχης Σελεσάο, που με ένα απίστευτα θεαματικό ποδόσφαιρο έφτασε στον τελικό του τουρνουά και εκεί σάρωσε με 4-1 την Ιταλία.

♦ Δείτε εδώ τα πέντε καλύτερα γκολ του σε Μουντιάλ

Ο Πελέ ήταν έως τότε η επιτομή του παιχνιδιού. Αλλά ο τελικός του Μεξικού υπήρξε εκείνη η ιστορική στιγμή που μεταμόρφωσε τον Πελέ: από καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έγινε παγκόσμιος υπερήρωας. Ο Πελέ πρωταγωνιστούσε πλέον σε παιδικά κόμικ, εμφανιζόταν σε ταινίες του Χόλιγουντ, γέμιζε στάδια στις ΗΠΑ, που ως τότε δεν είχαν ξανακούσει για ποδόσφαιρο, συναντούσε προέδρους χωρών, θρησκευτικούς ηγέτες και καλλιτέχνες, ήταν πια κάτι άλλο: ήταν o Rei, ο βασιλιάς, ήταν ο Jogo, το ίδιο το παιχνίδι, που μέσα από τη μήτρα της τηλεόρασης είχε γίνει το αγαπημένο σπορ όλου του κόσμου.

Ο Πελέ με τον Μάικλ Κέιν στο φιλμ «Η μεγάλη απόδραση των 11» (Paramount)

Το τι ακολούθησε έπειτα, τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια για να εξαργυρώσει την απίστευτη φήμη του στους Νιου Γιορκ Κόσμος, για τα δολάρια των οποίων άφησε την αγαπημένη του Σάντος, οι αμήχανες, στα όρια του γελοίου, δημόσιες εμφανίσεις για χάρη των χορηγών, οι μουντιαλικοί χρησμοί του που σπανίως έβγαιναν αληθινοί, δεν μπόρεσαν ούτε στιγμή να σκιάσουν τη λάμψη του.

Ο Πελέ υπήρξε ένα μεγάλο σύμβολο του 20ού αιώνα, απλώς έζησε και 22 χρόνια από τον 21ο. Το πώς τον αποχαιρέτησε ο πλανήτης είναι χαρακτηριστικό της ακτινοβολίας του – ένα άστρο που ίσως να είχε σβήσει εδώ και χρόνια, αλλά εμείς το βλέπαμε ακόμα να φωτίζει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, που γεννήθηκε επτά χρόνια μετά τη βραζιλιάνικη εποποιία του Μουντιάλ του Μεξικού, έγραψε στο Twitter το εξής: Το Παιχνίδι, Ο Βασιλιάς, Η Αιωνιότητα.

Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον Πελέ, καθώς γεννήθηκε το 1942. Και μνημόνευσε τον Πελέ ως μια ιστορία τού τι είναι πιθανό να συμβεί.

Η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής ο θρυλικός Πελέ, ενημέρωσε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πως ο αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στο γήπεδό της, «Vila Belmiro».

Η σορός του «βασιλιά» του ποδοσφαίρου θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/1).

Σύμφωνα με τον σύλλογο, το φέρετρο του Πελέ θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 10 το πρωί της Δευτέρας (2/1). Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης (3/1). Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους δρόμους του Σάντος, που θα περάσει από το κανάλι 6, όπου μένει η 100ετής Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.

Η σορός του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση όπου θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.

Η πρόσβαση του κοινού για το λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο θα γίνεται στις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8. Οι Αρχές θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.

(REUTERS/Amanda Perobelli)

Οπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Αλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 και έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022 ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές ημέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» από τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία

Ο χαμός του θρυλικού Πελέ βύθισε στο πένθος όλη τη Βραζιλία, αλλά και τον παγκόσμιο αθλητισμό. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...