578
O Λούκα Ντόντσιτς στο ματς με τους Νικς, στον αγώνα της ζωής του –μέχρι τον επόμενο | Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Ο Ντόντσιτς κάνει το ΝΒΑ… να παραμιλάει

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2022, 13:18
O Λούκα Ντόντσιτς στο ματς με τους Νικς, στον αγώνα της ζωής του –μέχρι τον επόμενο
| Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Ο Ντόντσιτς κάνει το ΝΒΑ… να παραμιλάει

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2022, 13:18

Ηταν, ίσως, η καλύτερή του εμφάνιση στη μέχρι στιγμής καριέρα του στο ΝΒΑ. Η παράσταση που έδωσε τα ξημερώματα στο «American Airlines Center», ήταν απολαυστική, απίθανη, εξωπραγματική. Ο σούπερ-σταρ των Ντάλας Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς, οδήγησε την ομάδα του στη νίκη (126-121), με επική ανατροπή, επί των Νικς, με έναν τρόπο που οι θεατές και οι τηλεθεατές του αγώνα δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Το ίδιο και ο ιστορικός του μπάσκετ.

Σε 47 λεπτά συμμετοχής ο 23χρονος σλοβένος γκαρντ σκόραρε 60 πόντους (19/25 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 16/22 βολές), κατέβασε 21 ριμπάουντ και μοίρασε 10 ασίστ, για να συμπληρώσει ένα triple-double που κανείς άλλος NBAer στο παρελθόν δεν είχε πετύχει. Η άμυνα των Νικς, ήταν αδύνατο να τον σταματήσει. Μάλιστα, τα δικά του χέρια έστειλαν το ματς στην παράταση, όπου οι Τεξανοί κατέκτησαν, τελικά, τη νίκη, αν και βρίσκονταν εννέα πόντους πίσω στο σκορ, μισό λεπτό πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας. Ενώ απέμεναν 4,2 δευτερόλεπτα, αστόχησε (επίτηδες) στη δεύτερη βολή του, η μπάλα επέστρεψε σε εκείνον με έναν τρόπο περιπετειώδη, σαν να ήταν δική της απόφαση, και με σουτ που θύμιζε παιχνίδι νεαρών σε αλάνα, ισοφάρισε σε 115-115.

Εγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της αμερικανικής λίγκας, που κατέγραψε (τουλάχιστον) 60 πόντους, 20 ριμπάουντ και 10 ασίστ στον ίδιο αγώνα. Ο τρίτος με 50-20-10 σε ένα ματς, μετά τους Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Ελγκιν Μπέιλορ, και ο νεώτερος (23 ετών και 302 ημερών) που το καταφέρνει. Ο πρώτος που σκοράρει 60 πόντους στο γήπεδο του Ντάλας. Ο δεύτερος παίκτης των Μάβερικς, μετά τον Νοβίτσκι το 2004, με 50+ πόντους και 15+ ριμπάουντ. Φυσικά, οι επιδόσεις του αυτές αποτελούν και ρεκόρ καριέρας. Ο Ντόντσιτς ξεπέρασε τον εαυτό του για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνοντας την κλάση του.

Ολόκληρο το ΝΒΑ τον αποθέωσε. «Αυτός ο τύπος!», έγραψε στα social media ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις πρόσθεσε: «Αυτός ο τύπος δεν είναι νορμάλ». Ο Κάιλ Κούζμα δήλωσε πως «ο Λούκα είναι απλά… τρελός». Ο Φρανκ Ντιλικινά τον αναγόρευσε, από τώρα, MVP της σεζόν. Ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, πόσταρε: «Παρακολουθούμε το μεγαλείο του Ντόντσιτς. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο». Στη δική του ανάρτηση ο Κέβιν Γκαρνέτ προέβλεψε: «Θα έχουμε κι άλλο άγαλμα στο Ντάλας…» (προχθές οι Μάβερικς έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του θρυλικού Ντιρκ Νοβίτσκι, το οποίο στήθηκε έξω από το γήπεδο).

Ο ίδιος ο Ντόντσιτς δεν είχε πολλά να πει για τη μεγάλη του βραδιά, που θα γινόταν πρώτο θέμα στα media των ΗΠΑ, αν δεν υπήρχε η φονική κακοκαιρία. «Είμαι εξαντλημένος, χρειάζομαι μια μπίρα για να πάρω δυνάμεις», απάντησε στον ρεπόρτερ που του ζήτησε ένα σχόλιο για τις φοβερές του επιδόσεις.

Η αλήθεια είναι, ότι έχει συνηθίσει από μικρός να βρίσκεται στο επίκεντρο του μπασκετικού κόσμου. Η Ευρώπη μιλούσε για εκείνον από το 2015, που έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 16 ετών. Το 2017 οδήγησε τη Σλοβενία στο χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ. Το 2018 κατέκτησε την Κούπα της Ευρωλίγκας με τον σύλλογο της Μαδρίτης – αναδείχθηκε, μάλιστα, σε MVP της σεζόν. Υστερα άρχισε να γράφει το παραμύθι του στο ΝΒΑ, στο οποίο πριν από μερικές ώρες πρόσθεσε έναν από τους πιο σημαντικούς άθλους του.

Η πέμπτη του σεζόν στις ΗΠΑ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η κορυφαία της καριέρας του. Και μοναχική, σαν τις προηγούμενες. Οι Μάβερικς θα προκριθούν στα πλέι-οφ, εύκολα ή δύσκολα, όμως είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν κάτι περισσότερο στη συνέχεια, με τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει στη δυτική περιφέρεια. Ο υπέροχος Ντόντσιτς χρειάζεται βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...