1053
O περιφερειάρχης ψιθυρίζει στο αυτί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο | ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ INTIME NEWS

Νεύμα Τζιτζικώστα σε κατά συνείδηση ψήφο…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 5 Ιανουαρίου 2016, 09:02
O περιφερειάρχης ψιθυρίζει στο αυτί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο
|ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ INTIME NEWS

Νεύμα Τζιτζικώστα σε κατά συνείδηση ψήφο…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 5 Ιανουαρίου 2016, 09:02

Την πολυαναμενόμενη δήλωση εν όψει του β’ γύρου των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος απέφυγε τελικά να αναφερθεί σε κάποιον από τους δύο διεκδηκητές της αρχηγίας του κόμματος, αν και έκανε λόγο για ένα κόμμα «σύγχρονο» και «μακριά από λαϊκισμούς».

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος στις εσωκομματικές κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου είχε αναδειχθεί τρίτος (με 20,8%) πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση εν όψει των εκλογών της 1οης Ιανουαρίου, ωστόσο τόσο το εορταστικό πνεύμα των ημερών, όσο κυρίως το πένθος της οικογένειας Μεϊμαράκη καθυστέρησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Εως αργά το βράδυ της Δευτέρας το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα δεν αποκάλυπτε το παραμικρό αναφορικά με το περιεχόμενο της δήλωσης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ ένας πολύ κλειστός κύκλος συνεργατών του γνώριζε τις πραγματικές προθέσεις του. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν, επίσης, ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέμενε συγκεκριμένες κινήσεις από τους δύο μονομάχους για την προεδρία του κόμματος, ενώ χαρακτήριζαν λιγότερο πιθανό να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά του προς τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα. Η επικρατέστερη εκτίμηση και μετά τη σύσκεψη που είχε με πολύ στενούς του συνεργάτες ήταν να ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, αποδεσμεύοντας κατ’ ουσίαν τους ψηφοφόρους του, όπως και τελικώς έκανε.

Στη δήλωσή του ωστόσο υπάρχουν εκκλήσεις για μια ΝΔ με «με διαφορετική νοοτροπία, ανοιχτή και σύγχρονη, συλλογική και αξιοκρατική, μακριά από λαϊκισμούς και συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες». Παρατηρητές έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις αναφορές περί σύγχρονης ΝΔ ως «κλείσιμο του ματιού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να είναι προφανές.

«Οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια κι αν είναι η επιλογή της βάσης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή κεντροδεξιά παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία».  Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε παράλληλα όσους τον ψήφισαν στον α’ γύρο και επέμεινε στις αρχές που ο ίδιος ανέδειξε με την υποψηφιότητά του «για μια Νέα Δημοκρατία με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στον διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας. Για μια Νέα Δημοκρατία μακριά από τον λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Τι είχε προηγηθεί

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα προβεί σε δήλωση, πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύστηκαν από φήμες ότι επίκειται με κάποιον τρόπο «προσχώρηση» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Ουδείς, όμως, ήταν σε θέση τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη φημολογία, ενώ και οι εκτιμήσεις των επιτελείων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για τις προθέσεις του κ. Τζιτζικώστα εμφάνιζαν σοβαρές αποκλίσεις.

Η πλευρά Μεϊμαράκη σημείωνε πως μία πιθανή ουδετερότητα του κ. Τζιτζικώστα θα ευνοούσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ, καθώς θα αποστερούσε πιθανώς από την πλευρά Μητσοτάκη μία κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων. Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δηλαδή στην πιθανότητα υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας θα διέτρεχε τον κίνδυνο να διαρρήξει την σχέση του με τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, που έχει σαφές καραμανλικό στίγμα.

Στον αντίποδα, στενοί συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη θεωρούσαν αδιανόητο για τον κ. Τζιτζικώστα να υποστηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη, υπενθυμίζοντας την πολεμική μεταξύ των δύο προ της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά και το επίμαχο διαφημιστικό σποτ που εμφάνιζε τον κ. Μεϊμαράκη ως φορέα παρωχημένων αντιλήψεων και ως πολιτικό της παλαιάς εποχής.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση τους για την επίσκεψη του Βαγγέλη Μειμαράκη στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν στενοί του συνεργάτες, καθώς όπως ισχυρίζονται, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ πρόλαβε να συναντήσει πλήθος γαλάζιων δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων και πολιτευτών της Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη, πάνω από το 70% όλων όσοι στον πρώτο γύρο υποστήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα, στρέφονται πλέον στον κ. Μειμαράκη και αυτό, όπως επισημαίνουν, προκαλεί μία επιπλέον πίεση προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν, εξάλλου, μία συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα, αρκεί αυτή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, να γίνει «στο φως της ημέρας» και να μην παραπέμπει σε πολιτική συνδιαλλαγή.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία ότι το προβάδισμα των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων του πρώτου γύρου δεν είναι αναστρέψιμο. Ο κ. Μεϊμαράκης θα εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ενωτικός και θα επισημαίνει πως το κόμμα θα ξαναγίνει πλειοψηφικό μόνον εφ’ όσον διεισδύσει εκ νέου στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους αγρότες και στους νέους. Ο ίδιος θα υπογραμμίζει συνεχώς, εξάλλου, την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πλην όμως με κοινωνικό πρόσωπο, επιχειρώντας να διαφοροποιείται από το νεοφιλελεύθερο προφίλ, που χρεώνει στον ανθυποψήφιο του.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να κάνει τη δεύτερη έκπληξη στην πολύμηνη κούρσα διαδοχής στη ΝΔ και να κερδίσει τις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το επιτελείο τού οποίου διαβεβαιώνει ότι η υποψηφιότητα του έχει πλέον αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Το επιτελείο του εκτιμά ότι μπορεί να «κλέψει» ψήφους από τον κ. Μεϊμαράκη, ιδίως από αυτούς που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, φοβούμενοι ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας.

Την Τρίτη ο κ.Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις με στελέχη και αιρετούς από τη Βόρειο Ελλάδα, στην προσπάθεια του να διευρύνει την επιρροή της υποψηφιότητας του στο κομματικό στερέωμα. Αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση των «πυρηναρχών» του, όπου και θα τους ζητήσει να συμβάλλουν στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη.

«Αν ξεβολεύω το χθες των λίγων αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το αύριο των πολλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος. Απέρριψε δε την κριτική, που δέχεται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για τις απολύσεις των καθαριστριών και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δήλωσε ευχαριστημένος με την πολιτική των απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι είναι άδικο να σημαδεύεται η πολιτική του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις απολύσεις των καθαριστριών. Ο κ. Μητσοτάκης «διαφημίζει» ότι με αυτόν πρόεδρο η ΝΔ θα εκτοπίσει λίαν συντόμως από τον πρωθυπουργικό θώκο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υποστηρίζει με θέρμη τις… κοσμογονικές αλλαγές στην κομματική δομή και λειτουργία της ΝΔ, προϊδεάζοντας ότι στις 10 Ιανουαρίου κλείνει ένας κύκλος και ότι το κόμμα οφείλει να προχωρήσει μπροστά.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...