592
H σταρ τον Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη, κατά τη βράβευσή της από τη Unicef | Ralph Orlowski/Getty Images/Ιdeal Image

Στην Αθήνα η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 4 Ιανουαρίου 2016, 17:30
H σταρ τον Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη, κατά τη βράβευσή της από τη Unicef
|Ralph Orlowski/Getty Images/Ιdeal Image

Στην Αθήνα η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 4 Ιανουαρίου 2016, 17:30

Η ταγμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της  Unicef, η ηθοποιός που ο ίδιος ο Τένεσι Γουίλιαμς αποκάλεσε τη «σημαντικότερη του αγγλόφωνου κόσμου», η Βανέσα Ρεντγκρέιβ βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, με μια ιδιαίτερη αποστολή: Θέλει να βρεθεί δίπλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής, να τους μιλήσει, αλλά κυρίως να τους ακούσει και να στείλει ένα εκκωφαντικό μήνυμα στον δυτικό κόσμο για το δράμα των προσφύγων και την ευθύνη των δυτικών κυβερνήσεων.

Προ ημερών εξάλλου, σε μια αιχμηρή συνέντευξή της στον Guardian είχε υπερασπιστεί την πολιτική της Μέρκελ για το Προσφυγικό λέγοντας: «Της δίνω ένα μεγάλο μπράβο. Εχει προσπαθήσει να κάνει το σωστό. Δεν ξέρω αν θέλουν να την βγάλουν από μέση, παρασκηνιακά, αλλά εγώ την χειροκροτώ. Υπάρχει κάτι σε αυτή τη γυναίκα που είναι πολύ, πολύ ξεχωριστό».

Στην Ελλάδα έρχεται χάρη στη Μιμή Ντενίση και στη σχέση που έχουν αναπτύξει, η οποία θα γίνει σύντομα και επαγγελματική. Όταν διάβασε το έργο «Σμύρνη μου, Αγαπημένη» που παρουσιάζει η γνωστή ηθοποιός για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, συνειδητοποίησε ακαριαία ότι το πρώτο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα της σύγχρονης εποχής αφορούσε στους Ελληνες. Είδε μέσα από τις μαρτυρίες και την αφήγηση του έργου, τις ιστορίες των προσφύγων που φτάνουν από τη Συρία. Και τότε όπως και τώρα, οι ευθύνες των δυτικών κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Και ναι, κάποιος πρέπει να μιλήσει ανοιχτά για αυτές.

Όπως εξηγεί στο Protagon η κυρία Ντενίση, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ αναγνωρίζει την υπέροχη προσφορά των κατοίκων της Μυτιλήνης στους πρόσφυγες, το μεγαλείο τους. Αντιλαμβάνεται πως «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα ρατσισμό μέσα τους, ακριβώς επειδή τον βίωσαν οι πρόγονοί τους που ξεριζώθηκαν από τη Μικρά Ασία. Για αυτό ελπίζω πως θα πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης», μας λέει ενώ περιγράφει το αθηναϊκό πρόγραμμα της προσκεκλημένης της.

GettyImages-109075871 (1)
Η αγέρωxη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (Pascal Le Segretain/Getty Images/Ιdeal Images)

Αύριο η ηλικίας 79 ετών σταρ μαζί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και φυσικά με την κυρία Ντενίση θα επισκεφθεί το Ελληνικό και τον Ελαιώνα, ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης αναμένεται να ασχοληθούν με την επίσκεψη και να στείλουν το μήνυμά της σε όλη την Ευρώπη –και όχι μόνο. Την Τετάρτη θα παρακολουθήσει την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Η ενασχόλησή της με το θέμα δεν σταματά εκεί. Όπως αποκαλύπτει στο Protagon η κυρία Ντενίση, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η συγγραφή του σεναρίου για την τηλεοπτική μεταφορά της παράστασης, με τη συμμετοχή τόσο της Βανέσας Ρεντγκρέιβ, όσο και της Ολυμπίας Δουκάκη. Τα γυρίσματα θα γίνουν –μάλλον το καλοκαίρι- σε Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, ίσως και στα τουρκικά παράλια, ενώ θα συμμετέχουν και άλλα γνωστά διεθνή ονόματα, που η κυρία Ντενίση δεν θέλει ακόμα να αποκαλύψει.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα υποδυθεί την Λαίδη Wittman της σπουδαίας οικογένειας Λεβαντίνων της εποχής. Μαζί με τον γνωστό συγγραφέα Μάρτιν Σέρμαν, που είναι απόγονος εβραίων προσφύγων, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη συγγραφή των περίπου επτά επεισοδίων, ενώ την παραγωγή θα αναλάβουν ευρωπαϊκές εταιρείες –ανάμεσά τους ενδεχομένως και κάποια ελληνική. Οσο για την πληροφορία πως θα είναι συμπαραγωγός και το αμερικανικό HBO, η κυρία Ντενίση δηλώνει ότι αν συμβεί αυτό θα γίνει αργότερα, καθώς θέλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στο θέμα των δικαιωμάτων.

Περιμένοντας με ξεχωριστό ενδιαφέρον την επίσκεψη της σπουδαίας ηθοποιού και ακτιβίστριας στα κέντρα υποδοχής, υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα χάρισε σε ομάδες υποστήριξης των προσφύγων τα έσοδα τριών παραστάσεων της στο Λονδίνο, ενώ ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για το Προσφυγικό σε συνεργασία με τον γιο της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...