676
Οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων συνιστούν αρ ντεκό αναπαράσταση τοποσήμων του Παρισιού μέσα από το βλέμμα του καλλιτέχνη Ιγκό Γκατονί |

Παρίσι: Πόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί πολιτικό σάλο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 09:00
Οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων συνιστούν αρ ντεκό αναπαράσταση τοποσήμων του Παρισιού μέσα από το βλέμμα του καλλιτέχνη Ιγκό Γκατονί
|

Παρίσι: Πόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί πολιτικό σάλο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 09:00

Γάλλοι συντηρητικοί πολιτικοί και σχολιαστές επικρίνουν σφοδρά μία από τις δύο επίσημες διαφημιστικές αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, για την αφαίρεση ενός σταυρού από τον χώρο του τάφου του Ναπολέοντα, το σημείο όπου η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται να τοποθετήσει την ολυμπιακή αποστολή της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσα στην εβδομάδα παρουσιάστηκαν οι δύο αρ ντεκό αφίσες που απεικονίζουν την «Πόλη της Αγάπης», για την προώθηση των αγώνων του ερχόμενου καλοκαιριού, με τα πόστερ να κοσμούν διαφημιστικές πινακίδες σε ολόκληρο το Παρίσι. Αλλά η γαλλική Δεξιά χαρακτηρίζει τα σκίτσα «woke», καθώς δεν περιλαμβάνουν τον σταυρό στην κορυφή του θόλου της εκκλησίας Domes Des Invalides, όπου κείτονται τα λείψανα του γάλλου αυτοκράτορα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, οι αντιδράσεις έρχονται εν μέσω οργής, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Ακρα Αριστερά, για τη δήλωση υπουργού του Εμανουέλ Μακρόν ότι η κυβέρνηση βλέπει «με συμπάθεια» αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταστήσει το Ολυμπιακό περίπτερό της στην περιοχή.

Ο γάλλος καλλιτέχνης Ιγκό Γκατονί σχεδίασε τις διαφημιστικές αφίσες που απεικονίζουν παριζιάνικα ορόσημα, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, το Γκραν Παλέ και η εκκλησία με τον τάφο του Ναπολέοντα. Παρατηρώντας την παράλειψη του σταυρού, ο ευρωβουλευτής του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φρανσουά-Ζαβιέ Μπελαμί, κατηγόρησε τους εμπνευστές των αφισών ότι είναι «έτοιμοι να απαρνηθούν τη Γαλλία, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να ακυρώσουν την ιστορία της».

Η Μαριόν Μαρεσάλ, του ακροδεξιού κόμματος Επανάκτηση, αναρωτήθηκε στο X/Twitter «ποιο είναι το νόημα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία εάν κρύβουμε την ταυτότητά μας;» Ο βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Νικολά Μεϊζονέ, προσέθεσε ότι οι παραλείψεις στις αφίσες πρέπει να είναι αποτέλεσμα του κινήματος πολιτικής ορθότητας «woke», που ξεκίνησε από την αμερικανική Αριστερά.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Γκατονί είπε ότι απέδωσε τα κτίρια όπως τα είχε στο μυαλό του, χωρίς απώτερο πολιτικό κίνητρο. «Δεν στοχεύω στην ακρίβεια σε σχέση με τα πρωτότυπα, αλλά μάλλον στο να κάνω τα ορόσημα αναγνωρίσιμα με μια ματιά, τοποθετώντας τα σε ένα σουρεαλιστικό και εορταστικό σύμπαν» εξήγησε.

Ο καλλιτέχνης Ιγκό Γκατονί ποζάρει δίπλα στην επίμαχη αφίσα. Πάνω αριστερά διακρίνεται η οροφή του εκκλησιαστικού τρούλου που στεγάζει τον τάφο του Ναπολέοντα, χωρίς τον σταυρό (REUTERS/Benoit Tessier)

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανακοίνωσε ότι οι αφίσες είναι μια «ανάλαφρη ερμηνεία μιας ανακαινισμένης πόλης-σταδίου». Προσέθεσε ότι έχουν και άλλες «ανακρίβειες», όπως «ένα κύμα σέρφινγκ έξω από τη μαρίνα της Μασσαλίας, το ροζ χρώμα του Πύργου του Αϊφελ, το μετρό να διέρχεται από την Αψίδα του Θριάμβου – καμία από τις οποίες δεν θα έπρεπε να προκαλέσει ερμηνείες περί πολιτικών κινήτρων».

Η αναταραχή έρχεται εν μέσω κατακραυγής για τα πιθανά σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν να ανεγείρει στους χώρους του Les Invalides μια κατασκευή που έχει περιγραφεί ως ένα σαουδαραβικό «ολυμπιακό χωριό». Η ιστορική περιοχή φιλοξενεί μουσεία του στρατού και της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και του νοσοκομείου για τους τραυματίες πολέμου, ενώ στην αυλή του πραγματοποιούνται κρατικές τελετές μνήμης και κηδείες.

Τα σχέδια για το σαουδαραβικό περίπτερο, που αναμένεται να ανεγερθεί τον προσεχή Μάιο και να διαρκέσει τέσσερις μήνες, αποκαλύφθηκαν αφού η συντηρητική βουλευτής Ναταλί Σερέ ζήτησε πληροφορίες σε κοινοβουλευτική της ερώτηση. Ο υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού απάντησε ότι η κυβέρνηση βλέπει την πρόταση «με ευνοϊκή ματιά».

Προσέθεσε ότι «η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται να σεβαστεί τα μέτρα ασφαλείας της περιοχής» και ότι το Ριάντ είναι «σημαντικός αμυντικός εταίρος της Γαλλίας», ενώ ανέφερε ότι πολλές χώρες σκοπεύουν να στήσουν τα περίπτερά τους σε διάφορες τοποθεσίες της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πρόταση αντιμετωπίζει επικρίσεις ως δείγμα εύνοιας προς το κράτος του Κόλπου, τόσο από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και από το ακροαριστερό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η βουλευτής Σερέ ανέφερε ότι ένα ξένο κράτος θα ήταν εκτός τόπου σε «έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό γεμάτο συμβολισμούς για την ιστορία της χώρας μας». «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι προς πώληση, και κατά τη γνώμη μου το Les Invalides είναι ένα από αυτά» τόνισε.

Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας έχει ανακοινώσει ότι η συμφωνία εξαρτάται «από αυστηρούς όρους που οι Σαουδάραβες δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την επισημότητα του χώρου, καθώς και την ειρήνη των συνταξιούχων κατοίκων της περιοχής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...