368
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη | Nick Paleologos / SOOC

Παρέμβαση Μενδώνη στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 18:17
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
|Nick Paleologos / SOOC

Παρέμβαση Μενδώνη στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 18:17

Η Αγία Σοφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO.

Η υπουργός ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, κάτι που αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Σε δήλωσή της η υπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «με το διάταγμά του το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ μετατρέπει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό το μνημείο απαλλάσσεται από τους περιορισμούς που επιβάλλει η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών. Το μνημείο αποδίδεται στην ανθρωπότητα.

»Το 1985 η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως, εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλλαγή του status ενός τέτοιου μνημείου προϋποθέτει την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της UNESCO του 1972, άρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την υπογραφή της.

»Αυτό το οποίο επιδιώκεται σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν επαναφέρει και αναζωπυρώνει εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς. Επιδιώκεται η απομείωση της αξίας και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του μνημείου. Ένα μνημείο οικουμενικής αξίας, όπως η Αγία Σοφία, εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Επιχειρείται η επιστροφή των συνθηκών του 15ου αιώνα στον 21ο.

»Δεδομένου ότι η Διακυβερνητική Σύσκεψη της UNESCO έχει αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, και δεν έχει προσδιοριστεί νέος χρόνος σύγκλησής της, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO ώστε να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος. Αυτό κάνουμε από σήμερα».

Σε δήλωσή του στη Washighton Post, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη θλίψη και τον συγκλονισμό του για τις προσπάθειες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Τι μπορώ να πω ως ένας χριστιανός ιερωμένος και Ελληνας Πατριάρχης στην Πόλη; Αντί μια κληρονομιά 1.500 χρόνων να μας ενώνει, μας χωρίζει. Είμαι στεναχωρημένος και συγκλονισμένος», είπε. Στο ερώτημα πόσο θα αντέξουν ακόμη οι άδειες εκκλησίες στην Πόλη, ο κ. Βαρθολομαίος  ανέφερε ότι «επιβιώσαμε για 17 αιώνες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για πάντα, είναι θέλημα Θεού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News