540
|

Παπακαλιάτης: Η μάχη με την κατάθλιψη, η νέα ταινία και το φαινόμενο Λάνθιμος

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:26

Παπακαλιάτης: Η μάχη με την κατάθλιψη, η νέα ταινία και το φαινόμενο Λάνθιμος

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:26

Την περιπέτειά του με την κατάθλιψη, αν και μάλλον όχι την ασθένεια με την κλινική έννοια του όρου, περιέγραψε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Nega Talk» στο Mega, με παρουσιάστρια την Αθηναΐδα Νέγκα.

Ο κ. Παπακαλιάτης μίλησε για τη σχέση του με το κανάλι, που υπήρξε μακρά: από τον πρώτο του ρόλο στους «Φρουρούς της Αχαΐας» ως την περίφημη ατάκα «πάμε πλατεία» στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου και από το πέρασμα του από το «Ντόλτσε Βίτα», μέχρι τις σειρές που υπέγραψε («Η ζωή μας μια βόλτα», «Να με προσέχεις», «Κλείσε τα μάτια», «Δυο μέρες μόνο», «4»).

«Για εμένα Mega σημαίνει ό,τι σημαίνει για τον καθένα το σπίτι από όπου ξεκίνησε και που κάθε Κυριακή θέλει να επιστρέφει και να περάσει καλά με την οικογένειά του και μετά θέλει να ξαναφύγει γιατί έχει προχωρήσει».

Ο ίδιος πήρε αποστάσεις από την τηλεοπτική μόδα των ριάλιτι, επισημαίνοντας ότι η τηλεόραση σήμερα είναι «ακραία διαφορετική» σε σχέση με αυτή στην οποία εργάστηκε εκείνος, είπε ότι θέλει να κάνει ξανά κάτι για την TV στην Ελλάδα, αλλά προσέθεσε ότι τώρα εργάζεται σε ένα νέο κινηματογραφικό project. «Θα γυριστεί μεν στη χώρα μας, θα έχει και έλληνες ηθοποιούς και συνεργάτες, αλλά τα λεφτά θα είναι από το εξωτερικό» είπε. Τον δρόμο προς τις διεθνείς παραγωγές, εξήγησε, τον άνοιξε η προηγούμενη ταινία του «Ενας άλλος κόσμος» (2015), που προβλήθηκε και στο Λος Αντζελες.

Ο κ. Παπακαλιάτης εξήγησε ότι πλέον δεν είναι δύσκολο να κάνεις ταινίες που θα προβληθούν στο εξωτερικό –«η παγκοσμιοποίηση, τα φεστιβάλ όπου προβάλλονται ξενόγλωσσες ταινίες», έχουν αλλάξει το πλαίσιο, είπε. Το ζήτημα δεν είναι να κάνεις ελληνικές ταινίες, είναι «να κάνεις καλές ταινίες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στο φαινόμενο του Γιώργου Λάνθιμου. «Του Λάνθιμου ήταν καλές οι ταινίες» τόνισε ο κ. Παπακαλιάτης. «Δεν ήταν τυχαίο. Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το σύστημα, έχει να κάνει με το να καταφέρεις να κάνεις κάτι που θα μπορεί να παιχτεί και στο εξωτερικό». Είπε, δε, ότι η καινούργια ταινία του θα είναι μια ερωτική ιστορία.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει περάσει περίοδο κατάθλιψης.

«Είμαι ένα κλειστό σύστημα, το οποίο πολλές φορές παραείναι κλειστό και περνάει καλά μόνο του κι αυτό δεν είναι πάντα καλό. Αυτό δουλεύω όσον αφορά το κομμάτι το ψυχολογικό.

Δεν κάνω ψυχανάλυση, κάνω ψυχοθεραπεία και προέκυψε από ανάγκη».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, εξήγησε τι προκάλεσε την ανάγκη για ψυχοθεραπεία, λέγοντας:

«Ηταν όταν τελείωναν οι “4”, ήταν η εποχή που έκλεινε για εμένα ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός κύκλος, το Mega. Eκλεινε για εμένα το κομμάτι “σίριαλ”. Hξερα ότι δεν μπορούσα πια να γράφω με συνέπεια, κάθε εβδομάδα, μόνος μου, και να σκηνοθετώ και να πρωταγωνιστώ και να είμαι στο μοντάζ και να είμαι στη μουσική και να είμαι παντού. Είχα φτάσει σ’ ένα σημείο που είχα εξουθενώσει και την ψύχη και το σώμα μου και τα πάντα μου».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ήταν αρκετά συγκεντρωτικός στη δουλειά του, αποκάλεσε τον εαυτό του ως «control freak» και υπογράμμισε ότι ήταν ερωτευμένος με τη δουλειά του.

«Αυτή η εποχή, λοιπόν, ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμένα, σε συνδυασμό με έναν χωρισμό που περνούσα τότε. Ολο αυτό το πράγμα με οδήγησε στο να χάσω, να αποσυνδεθώ από τον εαυτό μου πραγματικά και δεν ήμουν καλά, είχα πάθει κατάθλιψη με έναν τρόπο. Το ξεπέρασα μέσω της ψυχοθεραπείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...