352
| .

Panama Papers: Στην Αμερική οι έλληνες εισαγγελείς

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 10:25

Panama Papers: Στην Αμερική οι έλληνες εισαγγελείς

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 10:25

Χρειάστηκε να περάσει κάμποσο διάστημα, αλλά σημασία έχει πως η δουλειά φαίνεται να γίνεται. Οι έρευνες από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές για το σκάνδαλο των Panama Papers έχουν αρχίσει από την Αθήνα και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστούν και στην άλλη άκρη του κόσμου. Για την ακρίβεια στην… μήτρα του σκανδάλου, στον Παναμά.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η οποία κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Τρίτη μόνο σε ψηφιακή μορφή εξαιτίας της απεργίας, οι έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς έχουν απευθυνθεί στις δικαστικές Αρχές της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, προκειμένου να βγάλουν άκρη με λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών και ιδρυμάτων που εντοπίστηκαν στα πολυσυζητημένα Panama Papers.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς με εντολή του επικεφαλής τους, Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, αδήλωτου ή μαύρου χρήματος άρχισαν έρευνες για τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Και, προφανώς, οι έρευνες αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές ή εκπρόσωποι ιδρυμάτων και υπεράκτιων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται πως στα Panama Papers, 223 υπεράκτιες εταιρείες και ιδρύματα εμφανίζονται να εκπροσωπούνται από Ελληνες, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στις λίστες της Mossack Focenca, η οποία στο πελατολόγιό της είχε εταιρείες από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι μέτοχοι των ελληνικών εταιρειών είναι 253 και οι δικαιούχοι, μόλις, 57.

Τα αιτήματα θα είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ονόματα Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Και εκτιμάται πως ο Παναμάς θα συνδράμει, αν και στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο πολλές φορές

Πότε θα γίνουν όλα τα παραπάνω; Με βάση το ρεπορτάζ, το αίτημα δικαστικής συνδρομής πως τις Αρχές του Παναμά θα φύγει από την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη και πριν το Πάσχα. Με αυτόν τον τρόπο οι οικονομικοί εισαγγελείς ελπίζουν να φτάσουν σε βάθος της υπόθεσης και να ανακαλύψουν τους πραγματικούς δικαιούχους για τις εν λόγω υπεράκτιες εταιρείες. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα αιτήματά της φαίνεται πως θα αξιολογηθούν θετικά, παρόλο που στο παρελθόν ο Παναμάς δεν έχει δείξει ιδιαίτερη προθυμία για δικαστική συνδρομή.

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει πως τα αιτήματα θα είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ονόματα Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...