921
Η Χίλαρι Κλίντον στην ανάρτησή της για την προώθηση του σεμιναρίου της | Instagram

Οταν δάκρυσε η Χίλαρι διαβάζοντας τη «νικητήρια ομιλία» που θα έδινε ως πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:30
Η Χίλαρι Κλίντον στην ανάρτησή της για την προώθηση του σεμιναρίου της
|Instagram

Οταν δάκρυσε η Χίλαρι διαβάζοντας τη «νικητήρια ομιλία» που θα έδινε ως πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:30

Τον Νοέμβριο του 2016, η Χίλαρι Κλίντον είχε ετοιμάσει μόνο νικητήρια ομιλία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Τόσο σίγουρη ήταν η ίδια –και το περιβάλλον της– ότι θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ και θα γινόταν η πρώτη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Φυσικά τον λόγο αυτό δεν τον άκουσε ποτέ κανείς, εκτός από τους τότε συνεργάτες της. Αυτό μέχρι χθες, όταν η Κλίντον τον διάβασε συγκινημένη, για πρώτη φορά δημόσια, σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Instagram, προωθώντας τη συμμετοχή της σε σειρά σεμιναρίων διασημοτήτων, που θα προβληθούν στην αμερικανική εκπαιδευτική online πλατφόρμα Masterclass, η οποία λειτουργεί με συνδρομή.

Η 74χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ετοίμασε ένα σεμινάριο στο οποίο μιλά για τις εμπειρίες της και τις δεξιότητές της, που τη βοήθησαν στην καριέρα και τη ζωή της.

Η Κλίντον συγκινήθηκε σε ένα απόσπασμα που αναφέρεται στη μητέρα της, και στο οποίο μιλά για την επιθυμία της να πάει πίσω στον χρόνο και να μιλήσει στη μητέρα της και να της πει ότι η κόρη της έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα μιλούσε στον αμερικανικό λαό μετά την εκλογή της σε συνεδριακό κέντρο της Νέας Υόρκης, το οποίο αποτελείται κυρίως από γυαλί, συμβολίζοντας ότι έσπασε τη γυάλινη οροφή και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά παρ’ όλο που έλαβε τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, το ιδιότυπο αμερικανικό εκλογικό σύστημα των εκλεκτόρων της στέρησε τη νίκη.

«Δεν έχω μοιραστεί ποτέ την ομιλία μου με κανέναν», λέει η Κλίντον στο βίντεο. «Περιέχει το ποια είμαι, σε τι πιστεύω, ποιες ήταν οι ελπίδες μου για τη χώρα που ήθελα να αφήσω στα εγγόνια μου και για τον κόσμο που ονειρεύομαι, την Αμερική στην καλύτερή της εκδοχή».

Τι θα έλεγε λοιπόν η Χίλαρι Κλίντον, αν είχε εκλεγεί πρόεδρος εκείνο το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 2016; Καθισμένη σε μία πολυθρόνα, πέντε χρόνια αργότερα, κοίταξε τον φακό και διάβασε την αρχή της ομιλίας της: «Συμπατριώτες μου Αμερικανοί, σήμερα στείλατε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Οι αξίες μας αντέχουν. Η δημοκρατία μας παραμένει ισχυρή. Και το σύνθημά μας παραμένει: e pluribus unum. Από τους πολλούς, ο ένας. Δεν θα μας καθορίσουν οι διαφορές μας. Δεν θα γίνουμε μία χώρα του “εμείς εναντίον των άλλων”. Το αμερικανικό όνειρο είναι αρκετά μεγάλο για όλους. Σε μια μακρά και σκληρή εκστρατεία, μας προκάλεσαν να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά οράματα για την Αμερική».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, μίλησε για τις συναντήσεις της με γυναίκες που είχαν γεννηθεί πριν από την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου το 1920.

Η Κλίντον συγκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στη μητέρα της, η οποία «εγκαταλείφθηκε από τους γονείς της όταν ήταν μόλις οκτώ ετών». Οι γονείς της την έβαλαν σε ένα τρένο μαζί με την μικρότερή της αδελφή και την έστειλαν να μείνει με τον παππού και τη γιαγιά της στην Καλιφόρνια, οι οποίοι «δεν της φέρθηκαν καλά». «Σκέφτομαι τη μητέρα μου κάθε μέρα», είπε καθώς η φωνή της αρχίζει «να σπάει»: «Μερικές φορές την σκέφτομαι σε εκείνο το τρένο. Εύχομαι να μπορούσα να περπατήσω στον διάδρομο…». Σε αυτό το σημείο, σταμάτησε και προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, λέγοντας: «Γι αυτό δεν την έχω διαβάσει μέχρι τώρα».

Μετά από δευτερόλεπτα συνέχισε: «Εύχομαι να μπορούσα να είχα περπατήσει στον διάδρομο και να βρω τις μικρές ξύλινες θέσεις όπου καθόταν, κρατώντας σφιχτά τη μικρή της αδελφή. Μόνη. Τρομοκρατημένη. Δεν ξέρει ακόμα πόσο θα υποφέρει. Ονειρεύομαι ότι τη βρίσκω, κάθομαι δίπλα της, την παίρνω αγκαλιά και της λέω: “Θα επιβιώσεις. Θα κάνεις μία ωραία δική σου οικογένεια. Και τρία παιδιά. Και όσο και αν φαίνεται απίθανο, η κόρη σου θα μεγαλώσει και θα γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία της Χίλαρι Κλίντον:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...