253
Ο Χαβιέ Σολάνα είχε διατελέσει και γραμματέας του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αμερικανικές Αρχές να του απαγορεύσουν την είσοδο στις ΗΠΑ | EPA/Ismael Herrero

Οργή στις Βρυξέλλες για το μπλόκο των ΗΠΑ στον Σολάνα λόγω Ιράν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 09:23
Ο Χαβιέ Σολάνα είχε διατελέσει και γραμματέας του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αμερικανικές Αρχές να του απαγορεύσουν την είσοδο στις ΗΠΑ
|EPA/Ismael Herrero

Οργή στις Βρυξέλλες για το μπλόκο των ΗΠΑ στον Σολάνα λόγω Ιράν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 09:23

Την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ  Χαβιέ Σολανα με τη δικαιολογία ότι είχε επισκεφτεί το Ιράν καταγγέλλει η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Οπως ρωτά σκωπτικά σε tweet η ευρωομάδα του PES, «μήπως θα πρέπει να απαγορεύσουμε την είσοδο του Τραμπ στην Ευρώπη γιατί συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ-ουν;»

Τα ισπανικά μέσα σημειώνουν ότι ο πρώην Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική και την Ασφάλεια (θέση που σήμερα κρατά η Φεντερίκα Μογκερίνι) δεν εξασφάλισε ηλεκτρονικά την έγκριση (διαδικασία ESTA) για να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον όπου θα μιλούσε στο ινστιτούτο Brookings. Ο Σολάνα ζήτησε την έκδοση βίζας αλλά τελικά δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα για την ομιλία του.

Οι Ισπανοί, όπως και άλλοι πολίτες της ΕΕ, δεν χρειάζονται βίζα για παραμονή μικρότερη των 90 ημερών στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκριθεί το αίτημά τους για ταξίδι. Για αυτόν τον λόγο, σημειώνει η el Pais, πρέπει να εξασφαλίσουν ηλεκτρονική πιστοποίηση που τουλάχιστον θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουν προβλήματα κατά τον συνοριακό έλεγχο. Το σύστημα τείνει να απορρίπτει άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως, μεταξύ άλλων, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία.

Πάντως ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα αρνήθηκε ότι συνέβη το περιστατικό, επιβεβαίωσε όμως ότι είναι σε διαδικασία έκδοσης της βίζας.

Ο Σολάνα, με την ιδιότητα και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας που είχε το διάστημα 1999-2009, είχε μεσολαβήσει για τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...