723
| CreativeProtagon

«Ομάδα 29155»: Οι πράκτορες του Πούτιν που «αλωνίζουν» στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 14:50
|CreativeProtagon

«Ομάδα 29155»: Οι πράκτορες του Πούτιν που «αλωνίζουν» στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 14:50

Είναι ένας πόλεμος σκιών, όπου τα πάντα ισχύουν: και η αλήθεια και το ψεύδος, αφού το πρόσωπο και το προσωπείο, η προπαγάνδα και η ωμή πραγματικότητα συγκροτούν την αδιάσπαστη και άγρια ενότητα που προσδιορίζουμε ως κατασκοπεία.

Οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές για κάθε πρακτορική δράση βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στις μεθόδους της μυστηριώδους ομάδας «Unità 29155» όπως γράφει η Corriere della Sera (ή της ομάδας «Unit 29155» όπως έχουν γράψει στο παρελθόν οι New York Times). Είτε στα ιταλικά είτε στα αγγλικά είτε στα ελληνικά γράψουμε το όνομά της πάντως, η ουσία είναι ότι αυτή η «Ομάδα 29155» αποτελεί τμήμα των μυστικών υπηρεσιών του Ρωσικού Στρατού (GRU) και έχει αναπτύξει πρακτορική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Οι Ιταλοί σημειώνουν τα νεότερα γύρω από τα πεπραγμένα της «Ομάδας 29155», η οποία παλαιότερα ανέπτυξε υπονομευτική δράση σε Μολδαβία και Μαυροβούνιο όπως έχουν καταγγείλει οι ΝΥΤ: λένε ότι προσφάτως η Τσεχία κατηγόρησε πράκτορες της GRU ότι προξένησαν δολιοφθορά σε τσεχική αποθήκη πυρομαχικών το 2014, υπογραμμίζοντας ότι οι Τσέχοι επισήμαναν ότι οι δράστες του σαμποτάζ ήταν τα ίδια άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση κατά των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ με το δηλητήριο «Novichock» το 2018 επί βρετανικού εδάφους.

Αρα όλες οι υποθέσεις συνδέονται μέσω της εμπλοκής των στελεχών τής «29155», αν και παλαιότερα οι Δυτικές υπηρεσίες δεν είχαν στοιχειοθετήσει τέτοια εκτίμηση. Σήμερα βέβαια λίγο απέχουμε από την πολεμική σύγκρουση των ΗΠΑ (και των συμμάχων τους) με τη Ρωσία λόγω του Ουκρανικού.

Η αποθήκη πυρομαχικών που ισοπεδώθηκε στην Τσεχία

«Είναι μεγάλη ιστορία» λέει η Corriere και γυρίζει το ρολόι πίσω 7 έτη. Αποθήκες πυρομαχικών σε ένα τσεχικό χωριό καταστράφηκαν από διαδοχικές εκρήξεις και εκεί σκοτώθηκαν δύο άτομα. Το θέμα έκλεισε προσωρινά, όμως νέες έρευνες έδειξαν την ανάμειξη των Ρώσων. Οι δύο πράκτορες έφθασαν στην Πράγα με απευθείας πτήση από τη Μόσχα και έφυγαν πέντε ημέρες αργότερα για τη Βιέννη. Για τις κινήσεις τους χρησιμοποίησαν ψεύτικα έγγραφα.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς απέλασε 18 ρώσους διπλωμάτες εξαιτίας εκείνη της ιστορίας στην αποθήκη πυρομαχικών, λέγοντας ότι οι ρώσοι πράκτορες είχαν στόχο τους την προσωπική ιδιοκτησία ενός βουλγάρου εμπόρου όπλων: «Δεν ήταν πράξη κρατικής τρομοκρατίας, αλλά επίθεση της GRU σε υλικό ιδιοκτησίας ενός Βουλγάρου, ο οποίος ήταν έμπορος όπλων». Και ο γενικός εισαγγελέας της Τσεχίας Πάβελ Τσέμαν επιβεβαίωσε τη σύνδεση με την υπόθεση Σκριπάλ, όσον αφορά τους δράστες. Ποιοι είναι αυτοί; Οι γνωστοί από την υπόθεση Σκριπάλ «Αλεξάντερ Πέτροφ» και «Ρούσλαν Μπορίσοφ», δηλαδή οι κατά κόσμον πράκτορες της GRU Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα.

Οι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα, σεσημασμένοι από τη Σκότλαντ Γιάρντ για την υπόθεση Σκριπάλ

Αυτή η ιστορία, λέει η Corriere, είναι η αρχή ενός νήματος που οδηγεί σε μεγάλες αποκαλύψεις. Η Ρωσία, καταγγέλλουν οι Δυτικοί, έχει αναπτύξει μία ομάδα στην Ευρώπη για συγκεκριμένες αποστολές, την «Ομάδα 29155», η οποία συγκροτήθηκε το 2008 από βετεράνους επιλέκτων τμημάτων. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, η έδρα της «Ομάδας 29155» στη Δυτική Ευρώπη είναι η γαλλική επαρχία Σαβοΐα, στην περιοχή των Αλπεων. Τα ορεινά θέρετρα Γαλλίας και Ελβετίας είναι κοντά και αποτελούν ιδανικούς τόπους για κάλυψη, ενώ πλησίον της επιχειρησιακής έδρας των Ρώσων υπάρχουν αεροδρόμια διαφυγής, όπως της Λυών, της Γενεύης, αλλά εκείνα της Κυανής Ακτής.

 

Η έκρηξη στην Τσεχία ήταν ένα μήνυμα στους εμπόρους όπλων που προμηθεύουν με τσεχικά οπλικά συστήματα και πυρομαχικά εχθρούς της Ρωσίας τόσο στην ουκρανική επικράτεια όσο και στη Συρία. Στο κάδρο από πολλές πηγές τοποθετείται και ο βούλγαρος επιχειρηματίας Εμιλιάν Γκέμπρεφ, άτομο που στο παρελθόν έχει υποστεί ύποπτη δηλητηρίαση, που θυμίζει εκείνη του Σκριπάλ, για την οποία όμως έχουν ανασταλεί οι έρευνες στη Σόφια.

Οι πράκτορες της «Ομάδας 29155» φέρονται αναμεμειγμένοι και σε περιστατικά κατασκοπείας στην Ολλανδία, στη Σερβία και στην Ιταλία (όπου συνελήφθησαν δύο συνεργάτες τους που τυγχάνουν Δυτικοί αξιωματούχοι, ένας ιταλός γραφειοκράτης και ένας γάλλος αξιωματικός του ΝΑΤΟ, υπηρετών το Στρατηγείο της Νάπολης). Υπάρχουν και δολοφονίες καταγεγραμμένες, όπως εκείνη που έγινε στο Βερολίνο, ενός μετανάστη τσετσενικής και γεωργιανής καταγωγής.

Οι Ρώσοι βέβαια απάντησαν στις απελάσεις της Τσεχίας με απελάσεις ισαρίθμων τσέχων διπλωματών, λέει η Corriere: «Πρόκειται για αδιάκοπη μάχη, χωρίς διάλειμμα και εκεχειρία». Και τα ερωτήματα παραμένουν, με βασικότερο το εξής: «Γιατί οι άνδρες της GRU είναι απρόσεκτοι και αφήνουν ίχνη που εύκολα εντοπίζονται, όπως οι αεροπορικές μετακινήσεις τους από τη Μόσχα στην Πράγα». Δηλαδή, μήπως αποσκοπούν να λάβει διάσταση η δράση τους;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...