460
Ο Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν | Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν δεν άλλαξαν – θέλει να καταλάβει την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 10:02
Ο Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν
|Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν δεν άλλαξαν – θέλει να καταλάβει την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 10:02

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών στις ΗΠΑ για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Τούτο διότι, όπως δήλωσε η Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), των ΗΠΑ, ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν παρέμεινε ο ίδιος: εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και ως εκ τούτου το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εκεί παραμένει «εξαιρετικά ζοφερό».

«Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει ουσιαστικά τους ίδιους πολιτικούς στόχους που είχε προηγουμένως, δηλαδή να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», ανέφερε συγκεκριμένα η Χέινς, όπως μετέδωσε το Reuters.

H ίδια εξήγησε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βλέπουν τρία πιθανά σενάρια στο εγγύς μέλλον, με πιθανότερο να συνεχιστεί η σκληρή σύγκρουση στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν σταδιακά κέρδη, αλλά όχι πρόοδο προς τον στόχο που έχει θέσει ο Πούτιν.

Τα άλλα δύο σενάρια περιλαμβάνουν το ξέσπασμα μιας αντικυβερνητικής εξέγερσης στη Ρωσία, αλλά και την πιθανότητα η Ουκρανία να καταφέρει να σταθεροποιήσει τις γραμμές του μετώπου επιτυγχάνοντας μικρά κέρδη, ίσως κοντά στην πόλη Χερσώνα, που ελέγχεται από τη Ρωσία και σε άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας.

«Εν ολίγοις, η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή», εκτίμησε η επικεφαλής της DNI.

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε τη Μόσχα ως τη μεγαλύτερη «άμεση απειλή» για τη δυτική ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Πούτιν κατήγγειλε τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει στις κινήσεις του NATO σε Φινλανδία και Σουηδία.

Εξάλλου, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων δυτικής ιδιοκτησίας στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να «πληρώσει με το ίδιο νόμισμα» εάν η Δύση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας – μεταξύ των οποίων περίπου 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Όπως ειδικότερα εξήγησε, η χρήση των κεφαλαίων «θα ερμηνευθεί από εμάς ως παράνομη και ακραία εχθρική πράξη, η οποία μας δίνει το δικαίωμα να λάβουμε αντίποινα για την προστασία των συμφερόντων μας».

Ανώτατοι δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ, πρότειναν προ ημερών την κατάσχεση των «παγωμένων» αποθεμάτων για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Από την πλευρά της η Ζαχάροβα είχε χαρακτηρίσει την κίνηση της Δύσης να «παγώσει» τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα περιουσιακά στοιχεία των δυτικών χωρών, των επιχειρήσεων και των πολιτών που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας», πρόσθεσε. «Εάν η Δύση αποτύχει να τηρήσει τις αρχές της δημοκρατίας, της ανοιχτής οικονομίας, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τότε κι εμείς θα ενεργήσουμε ανάλογα», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...