410
H συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν δεν πήγε ακριβώς όπως θα ήθελε ο τούρκος πρόεδρος | REUTERS/Jonathan Ernst

Πυρ ομαδόν της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν: Από το «Μητσοτάκης γιοκ», θα γίνει κουμπάρος του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 09:33
H συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν δεν πήγε ακριβώς όπως θα ήθελε ο τούρκος πρόεδρος
|REUTERS/Jonathan Ernst

Πυρ ομαδόν της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν: Από το «Μητσοτάκης γιοκ», θα γίνει κουμπάρος του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 09:33

Τα «πυρά» της τουρκικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η εμφάνιση εν γένει του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την ώρα που στον τουρκικό Τύπο γίνεται αναφορά στο «θέλω ήρεμα νερά στο Αιγαίο» του Μπάιντεν προς τον τούρκο πρόεδρο, αλλά και στο επίσημο πια αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση 20+20 μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε “για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης – δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη”, αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις κυβιστήσεις τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη», ήταν το δηκτικό σχόλιο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, για το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν είπε τελικά κουβέντα για το Αιγαίο και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η αναγνώριση του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι κάτι το νέο. Το σημαντικό ήταν να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα έδιναν τέλος στην παρουσία του PKK σε αυτές τις δύο χώρες. Επομένως, αυτή η υπογραφή της κυβέρνησης, χωρίς καμία συγκεκριμένη εξέλιξη στη Σουηδία και τη Φινλανδία, είναι δυστυχώς μια παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας», παρατήρησε από την πλευρά η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Η απουσία οιασδήποτε αναφοράς στα Ελληνοτουρκικά από τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σημειώνεται και από τον τουρκικό Τύπο, όπου παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά γίνεται και στις κινήσεις της Αθήνας για την απόκτηση F-35.

«Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35», γράφει η Hurriyet. «H Eλλάδα έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για τα F-35», λέει η Sozcu, αρθρογράφος της οποίας θέτει ευθέως το ερώτημα προς τον Ερντογάν: «Τι πήρες που κατάπιες τα λόγια σου;», ενώ η A Haber συνδέει την ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα αμερικανικά μαχητικά, με τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η Αγκυρα για την αγορά των F-16:

«Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35».

Oπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Μαδρίτη, σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16, με τον αμερικανό ομόλογό του να του απαντά υπενθυμίζοντας ότι η όποια απόφαση περνά από το αμερικανικό Κογκρέσο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...